16 juli 2018

Hubble maakt prachtige opname van oeroude sterrenstad

M15 klein

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een supergedetailleerde opname gemaakt van de bolvormige sterrenhoop Messier 15, een collectie van zeer oude sterren op een afstand van 35.000 lichtjaar. Hoewel M15 slechts 200 lichtjaar in doorsnede is, bevat het maar liefst 100.000 sterren! Hiermee behoort M15 tot de dichtste bolhopen die bekend zijn. Als je de zon in het midden van deze sterrenstad zou zetten, dan zou het ’s nachts bijna even helder zijn als overdag door het idiote aantal sterren dat is samengepakt in een klein volume.

In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op Messier 15.

Een megagrote versie van onderstaande foto

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.