29 maart 2024

Middelgroot Kuipergordelobject is lichter dan water

2002 UX25 met maantje

Opnames van de Hubble-ruimtetelescoop (boven) en het Keck-observatorium (onder) van 2002 UX25 en z’n maantje. Credit: arXiv:1311.0553 [astro-ph.EP]

Wetenschappers een ijzige dwergplaneet ontdekt in de Kuipergordel, die een lagere dichtheid blijkt te hebben dan water. Het gaat om het Kuipergordelobject 2002 UX25, dat met een diameter van 600 kilometer zou moeten bestaan uit een combinatie van rotsen en verschillende soorten ijs. Helaas is de dichtheid daarvoor veel te laag.

De Kuipergordel is een verzameling van ijsrijke hemellichamen (kometen, dwergplaneten, etc.) voorbij de omloopbaan van Neptunus. Astronomen dachten dat de grotere objecten uit deze regio op een vergelijkbare manier zouden zijn ontstaan als echte planeten. Als dat zo is, dan zou een groter object een hogere dichtheid moeten hebben, omdat de zwaartekracht de materie compacter maakt.

Als dat klopt, dan zou een middelgroot Kuipergordelobject ook een middelhoge dichtheid moeten hebben. Helaas blijkt het nieuw ontdekte object een dichtheid te hebben dat vergelijkbaar is met dat van kleine Kuipergordelobjecten. Blijkbaar bepaalt niet de grootte, maar iets anders de dichtheid van Kuipergordelobjecten. Wat dat iets anders dan is, daarover tasten de wetenschappers nog volledig in het duister.

Bron: Phys.org

Het volledige onderzoek kan hier teruggelezen worden.

Share

Speak Your Mind

*