28 maart 2024

Komeet ISON is nu met het blote oog zichtbaar!

Komeet ISON (Credit and copyright: Damian Peach)

Komeet ISON (Credit and copyright: Damian Peach)

De laatste berichten zijn dat komeet C/2012 S1 ISON op vrijdag 15 november van magnitude +4,8 was en daarmee zichtbaar is voor het blote oog! Bedenk wel dat je in een donkere omgeving moet kijken, omdat die helderheid over een groter gebiedje verspreid is. Gebruik een verrekijker om er zeker van te zijn dat je ‘m wilt zien. Op de foto van de komeet, welke gisteren gemaakt is door Damian Peach, zie je dat er verschillende ‘streamers’ in de 8 miljoen km lange staart van de komeet zijn verschenen. ISON is samen met z’n collega komeet Encke inmiddels al gespot door de Messenger sonde, die om Mercurius draait:

Nov14_2013_messenger

© NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/Southwest Research Institute)

De helderheid van de komeet wordt wereldwijd scherp in de gaten gehouden en op diverse sites zijn grafieken te zien van de helderheid, zoals deze van Bruce Gary, waarbij het om die groene lijn gaat. Je ziet de laatste dagen een scherpe toename van de helderheid. Op 28 november a.s. beleeft komeet ISON z’n perihelium, waarbij ‘ie op een afstand van 1,2 miljoen km langs de zon zal vliegen.

Nov14 model

Credit: Aerith.net

Zoals ik eerder schreef is komeet ISON ’s morgens vroeg te zien, laag in het oosten, boven de ster Spica van het sterrenbeeld Maagd. Het kon uiteraard niet uitblijven, maar inmiddels zijn er ook de nodige apps verschenen, die je precies vertellen waar komeet ISON aan de hemel staat, zowel voor de Ipad en Iphone, als voor Android, dus met alle inmiddels gepubliceerde zoekkaartjes en apps moet het niet moeilijk zijn ‘m te vinden. :bron: Bron: Universe Today + Bruce Gary.net + Aerith.net + Space.com.

Share

Comments

  1. Het is dan wel te hopen op een beetje helder weer.
    De kans op bewolking en baggerweer is in deze maanden namelijk erg groot en dus is de kans om Ison met het blote oog te zien maar klein.

    • Dat is inderdaad ook nog eens zo. Al moet ik zeggen dat we deze week toch een paar mooie nachten hebben gehad. En met PannSTARS eerder dit jaar hadden we ook heel erg mazzel met drie heldere avonden toen hij aan de avondhemel bij ons verscheen. Daarvoor was het weken bagger geweest. Dus wie weet, we kunnen weer geluk hebben. En mocht ISON een spektakelstuk worden, dan is het een eindje rijden waard…
      Als het maar niet alleen op pakjesavond helder is, oei.

  2. Paul Bakker zegt

    Ik moet het bericht ietwat relativeren. Vrijdagmorgen was ik in de polder en kon ISON niet met het blote oog zien. Komende dagen wordt de Maan een storende factor en omdat ISON dichter bij de Zon komt gaat de schemering ook een rol spelen. ISON moet dus heel wat helderder worden om met het blote oog te spotten.
    De verwachtingen na de periheliumfase blijven natuurlijk hooggespannen.

  3. Olaf van Kooten zegt

    Ik denk toch weer verlangend terug aan Hale-Bopp, 1997. Zal ISON dit kunnen evenaren?

    http://apod.nasa.gov/apod/image/9705/hb_jurgen_big.jpg

  4. Ja komeet Hale-Bopp was mij er eentje, maar wat dachten jullie van komeet Holmes, nog maar zes jaar geleden. Ook die was goed met het blote oog zichtbaar. Kijk eens naar de Astroblog met dit schitterende plaatje die Paul Bakker destijds wist te maken met de komeet én hemzelf op de foto.

    • Mooi om te zien hoor,die foto’s. Weet je, ik had geen idee dat Astroblogs in 2007 er ook al was. Had ik dát geweten….
      Maar ach, ik kan ook niet álles in de gaten houden natuurlijk 🙂

  5. Heeft iemand enig idee hoe laat ISON ongeveer te zien zal zijn? Vroeg in de morgen is een ietwat ruim begrip 😉

Speak Your Mind

*