19 juli 2018

Is Mars langer vulkanisch actief geweest dan verwacht?

Charitum Montes Perspectief

Planetaire geologen waren lang van mening dat Mars een simpele geologie zou hebben, zeker in vergelijking met de aarde. Het grootste gedeelte van de Rode Planeet bestaat ook inderdaad uit een enkel soort gesteente: basalt, dat op aarde ondermeer op Hawai’i gevonden kan worden. Eerder dit jaar heeft de Curiosity-rover aanwijzingen gevonden voor het bestaan van graniet op Mars, een lichtgekleurd stollingsgesteente.

Aangezien het graniet slechts op een enkele plaats werd waargenomen, hadden geologen geen idee hoe algemeen dit gesteente zou zijn op Mars. Nu hebben wetenschappers gebruik gemaakt van infrarood-spectroscopie om de samenstelling van een grote vulkaan op Mars in kaart te brengen. Tot ieders grote verbazing bleek de vulkaan rijk te zijn aan veldspar, een mineraal dat meestal geassocieerd wordt met graniet.

Mars blijkt dus geologisch gevarieerder te zijn dan voorheen werd aangenomen. Maar hoe is het graniet hier ontstaan? Op aarde wordt graniet (of zijn gesmolten tegenhanger, rhyoliet) aangetroffen in tectonisch actieve gebieden, de zogenaamde

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.