20 juli 2018

Gedetailleerde kaart van Antarctica zonder ijs

Hoe ziet Antarctica eruit zonder het dikke ijspakket? Het definitieve antwoord is nu gevonden door Britse en Amerikaanse wetenschappers, in het kader van de IceBridge missie. Hierbij is het oppervlak van het zuidpoolcontinent in kaart gebracht met radar en lasermetingen. Het resultaat wordt Bedmap2 genoemd en vormt de meest gedetailleerde kaart van Antarctica-zonder-ijs die ooit is gemaakt.

Bedmap2 1

Bedmap2 2

 

Bedmap2 3

Zoals je ziet is Antarctica ook zonder ijs een bergachtig en onherbergzaam land met scherpe pieken en diepe fjorden. Dit alles is natuurlijk deels het gevolg van de eroderende invloed van de enorme ijsmassa. Neemt niet weg dat het landschap onder het ijs adembenemend moet zijn! Helaas zal het bij fantaseren blijven – zelfs bij de verwachte

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Blijft toch fascinerend om te fantaseren hoe Antarctica eruit zou zijn als het noordelijker zou liggen. Dan krijg je volgens mij een enorm groot soort Nieuw-Zeeland, vol met bergen, fjorden en woeste wouden.

 2. Dat was in 1929 al in kaart gebracht door Piri Reis. Niet zo mooi als op het fotootje, maar toch. En hij had het ook weer overgenomen van andere kaarten. Goed hè, zonder moderne technologie? ;-P

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis-kaart

  • Gert1904 zegt:

   De Piri Reis kaart is niet in 1929 maar al in 1513 (!!) samengesteld uit eerdere gegevens. Zie:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis_map

   Dat de kaart van Piri Reis überhaupt íets van Antarctica zou weergeven is volledig uit de lucht gegrepen.

   • Evert Jan Poorterman zegt:

    De zogenaamde Piri Reiskaarten zijn wellicht pas opgedoken in de 16e eeuw, maar zijn uiteraard veel ouder. Een kaart uit die sereie toont Egypte als centrum van de wereld en die is, evenals de andere ‘Reis’-kaarten van voor de zondvloed. Ook zijn er kaarten die de kustlijn van Zuid-Amerika laten zien. De kustlijn van Antartica is ook op zo’n ‘Reis’-kaart te zien en zelfs zonder ijs. Dat zou kunnen betekenen dat de zuidpoolkap ontbrak (op dat deel van de planeet), of dat ijs ontbrak of dat de zuidpool elders gelegen was. Zeer waarschijnlijk had Columbis de beschikking over een kopie van een ‘Reis’-kaart en wist hij waar America lag. Onder het motto van ‘zoeken’ naar India voer hij naar een toen onbekend continent.

    • De zuidpool elders gelegen?? Werkelijk??
     De continenten verschuiven met millimeters per jaar, niet met honderden kilometers.

     En dat er geen ijs gelegen zou hebben is ook nonsens

    • Gert1904 zegt:

     Dat is een héle hoop onzin in één alinea, zonder ook maar één referentie. Laat staan een wetenschappelijke.

     Ik ga hier geen onderbouwd antwoord op geven. Verspilde moeite & tijd.

 3. Enceladus Enceladus zegt:

  Nou Olaf, dat ijs smelt misschien wel een beetje sneller dan we dachten, want er schijn een actieve vulkaan op Antarctica te zijn! Zie: http://www.nu.nl/wetenschap/3631382/actieve-vulkaan-ontdekt-ijs-antarctica-.html

 4. Enceladus Enceladus zegt:

  Nog een indicatie dat het achteruitgaat met de ijsdikte: http://nos.nl/artikel/2148052-valwinden-laten-de-ijsplaten-op-oost-antarctica-smelten.html

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.