28 maart 2024

Hubble en ALMA ontdekken drie sterrenstelsels-in-wording in het vroegste heelal

himiko

Credit: NASA/HST.

Door gecombineerde waarnemingen met NASA’s Hubble Space Telescope en de Atacama Large Millimeter /submillimeter Array (ALMA) zijn sterrenkundigen erin geslaagd om in een enorme gaswolk zeer ver van de aarde verwijderd drie extreem jonge sterrenstelsels te ontdekken. De sterrenstelsels-in-wording bestonden al toen het heelal nog maar 800 miljoen jaar oud was – de huidige leeftijd is 13,8 miljard jaar oud. De sterrenkundigen denken dat de drie stelsels uiteindelijk zullen fuseren tot één groot sterrenstelsel, nee eigenlijk moet je zeggen ‘zijn gefuseerd’, want met die enorme afstand kijken we ook terug in de tijd. De stelsels zijn gelegen middenin een enorme gaswolk, die in 2009 is ontdekt en die men Himiko heeft genoemd, voor dat tijdperk het grootste object in het heelal. In eerste instantie dacht men dat in die wolk één sterrenstelsel ingebed ligt, maar dat blijken er drie te zijn. In die stelsels is een enorme sterproductie op gang en die gevormde sterren ioniseren met hun UV-straling het gas van Himiko. Na een kort, maar heftig leven blazen die sterren zichzelf als supernovae op en verspreiden ze grote hoeveelheden zware elementen, zoals zuurstof, koolstof en silicium. Het opmerkelijke is nu dat uit de gegevens die ALMA verzameld heeft de aanwezigheid van koolstof ontbreekt, iets waar men nog een verklaring voor moet bedenken. Wel komen waterstof en helium voor, de lichte elementen die bij de oerknal zijn ontstaan. Bron: NRAO.

Share

Comments

  1. na het rechter-bovenplaatje tot maar liefst 30x30cm te hebben opgeblazen, blijkt de gekleurde “brij” ??
    ( die kleuren-brij doet overigens denken aan het “zien” in een uiterst donkere nacht of plaats ) niet evenredig over de 3 stelsels verdeeld te zijn.

    ik durf het dan ook aan te beweren dat de stelsels in een driehoek t.ov. elkaar gepositioneerd zijn.
    waarbij links het meest nabij (de minste bedekking) midden het verst ( meeste bedekking) en rechts qua bedekking er tussenin staat.

Speak Your Mind

*