18 juli 2018

Stervorming Melkweg wordt gevoed door magnetische ‘pillen’ van gaswolken

Bovenaanzicht van de Melkweg en de plaats van de zon daarin.

Bovenaanzicht van de Melkweg en de plaats van de zon daarin.

De stervorming in de Melkweg gebeurt niet in een hoog tempo, maar toch worden er al acht miljard jaar continue sterren geproduceerd. En da’s eigenlijk wel vreemd, want om sterren te kunnen vormen heb je ‘verse’ gasvoorraden nodig en die zijn op een gegeven moment gewoon op. Supernovae slagen er af en toe wel in hun buitenlagen weg te blazen en daarmee vers gas in de Melkweg te injecteren, maar het meeste raakt in de loop der tijden opgesloten in dwergsterren. Waar komt dan het gas vandaan waarmee de Melkweg sterren blijft produceren? Een verklaring zou kunnen zijn dat van buitenaf gaswolken als een soort kosmische regen op de Melkweg

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.