29 maart 2024

Komeet ISON – Komeet Lovejoy 0 – 1

ISON_Lovejoy

Credit: NASA

Komeet C/2011 S1 ISON lijkt nu toch echt uit te doven op de laatste foto’s gemaakt met de zonnesatelliet SOHO van de NASA, ondanks een laatste opflikkering na het perihelium lijkt het sprookje van ISON als een nachtkaars uit te gaan. Interessant is de vraag waarom komeet ISON het perihelium niet heeft overleefd, terwijl komeet C/2011 W3 Lovejoy dat wel deed – zie de afbeelding hierboven, links ISON, midden Lovejoy, rechte een combinatie. Immers, op basis van de omstandigheden zou je het omgekeerde hebben verwacht: de kern van komeet ISON had een diameter van naar schatting 2 km en de dichtste nadering tot de zon tijdens het perihelium was 1,165 miljoen km, de kern van komeet Lovejoy was naar schatting 500 meter en de dichtste nadering tot de zon was 140.000 km. Komeet ISON was vier keer groter dan komeet Lovejoy en z’n afstand tot de zon was acht keer groter, dus de omstandigheden waaronder komeet Lovejoy door de gloeiende corona van de zon ging waren helser dan die van komeet ISON. Toch overleefde komeet Lovejoy het perihelium en werd het een schitterend hemelobject, te bewonderen aan het zuidelijk halfrond. Kijk maar eens naar deze schitterende vergelijking tussen de periheliumpassages van komeet ISON en Lovejoy.

Vraag is natuurlijk waarom komeet ISON kopje onder ging en komeet Lovejoy niet. Die vraag zal komende tijd de nodige aandacht krijgen en daarbij zal het onderzoek zich richten op de kern van de komeet. Kennelijk was de komeetkern van Lovejoy beter bestand tegen de omstandigheden, was ‘ie compacter dan komeet ISON, die meer gefragmenteerd was en makkelijker uiteenviel in losse stukken. Komeet Lovejoy was een lang-periodieke komeet, een zogenaamde Kreutz zonnescheerder, die uit de Oortwolk rondom het zonnestelsel afkomstig is. Komeet ISON kwam vermoedelijk ook uit de Oortwolk, met baaneigenschappen die lijken op die van de Grote Komeet van 1680, een komeet die tot de zogenaamde Marsdengroep behoort. Sinds z’n lancering in 1995 heeft de SOHO satelliet honderden van die Kreutz kometen tijdens hun perihelium gezien en allemaal overleefden ze het niet… behalve komeet Lovejoy! Misschien dat het dus aan komeet Lovejoy lag, dat die een bijzondere samenstelling had, die ‘m weerstand gaf tegen de periheliumpassage. Bron: Astroblogger.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Prachtig filmpje. Is er ook zoiets te vinden van Hale-Bopp, de indrukwekkende komeet van 1997? Destijds wekenlang groot aan de hemel te bewonderen, uiteraard met het blote oog.

    • Dichtste nadering van komeet Hale-Bopp tijdens diens perihelium tot de zon was 136 miljoen km, dus ver buiten het bereik van de camera’s van de zonnesatellieten. Daar zijn dus niet dit soort beelden van.

  2. Mooi vergelijkingsfilmpje!!

  3. Mooi artikel! Complimenten! Vermoedelijk kijk ik in december toch nog wel wat vaker naar ‘boven’ – We weten nooit! 😉

  4. Wat gebeurt er eigenlijk met ISON’s restanten? Het is aannemelijk dat de komeet nu uit meerdere kleinere fragmenten bestaat en de komeet op zich dooft omdat de fragmenten geen elektrische lading meer opnemen, gezien er geen ion staart is. Kunnen die fragmenten als shotgun hagel uit elkaar gaan (als ze gaan tuimelen), of zal alles bijeen gehouden worden en gezamenlijk de voorspelde koers aanhouden?

  5. op 2012 zeggen dat de komeet van de eeuw er aan komt terwijl op dat moment de eeuw nog 88 jaar te gaan heeft, was misschien ook wel iets te voorbarig???

Speak Your Mind

*