29 maart 2024

NASA houdt komeet ISON nog altijd in het oog

Kort voor z’n dichtste nadering tot de zon op 28 november is komeet ISON vermoedelijk uiteen gevallen door de verzengende hitte. Wetenschappers weten nog niet helemaal zeker of er restanten zijn overgebleven. Op recente beelden is nog altijd een lichtgevend restant te zien en de kans is groot dat dit overgebleven puin is, met enkele brokstukken van een meter of tien in doorsnede.

Er is echter een kleine kans dat een 100 meter groot restant van de komeetkern nog altijd intact is gebleven. Deze zal mogelijk als een soort mini-komeet z’n weg kunnen vervolgen. In de komende weken hoopt NASA uitsluitsel te geven. Hiertoe richt men een aantal observatoria op de restanten van de komeet.

Vooral de beide STEREO-sondes en de Infrared Telescope Facitlity op Hawaii zullen ingezet worden om te zoeken naar een relatief groot overblijfsel van komeet ISON. Later deze maand kunnen ook de Hubble- en Spitzer-ruimtetelescopen ingezet worden. Mocht inderdaad een 100 meter grote mini-komeetkern zijn overgebleven, dan zal deze te lichtzwak zijn om goed zichtbaar te zijn vanaf de aarde als de komeet op 26 december z’n dichtste toenadering tot de aarde zal hebben.

Nu volgt een infografiek, waarin zichtbaar is welke NASA-observatoria allemaal geprobeerd hebben om komeet ISON waar te nemen. Klik voor een grotere versie.

NASA ISON infographic

Credits: NASA

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*