23 juli 2018

Nederland heeft een vijfde meteoriet: de Diepenveen

De Diepenveen meteoriet

De Diepenveen meteoriet

Nederland heeft een vijfde meteoriet. Het is een vrij zeldzame koolstofhoudende chondriet, die 140 jaar geleden al is neergekomen op een akker in Diepenveen, vlak bij Deventer. De val, op de middag van 27 oktober 1873, werd waargenomen door twee landarbeiders, die de steen naar de plaatselijke hoofdonderwijzer brachten.

Reacties

  1. [de broze meteoriet is ouder dan de aarde zelf en bevat organische moleculen, waaronder mogelijk aminozuren. ]
    ..staat daar nu dat er buitenaards leven gevonden is?

  2. Hmm, dat “nog merkbaar warm”, daar twijfel ik aan…

    • Klopt, da’s vreemd. De laatste fase van hun baan door de atmosfeer vallen meteorieten meestal loodrecht in vrije val naar beneden en ondervinden ze nauwelijks wrijving. Dat de steen warm was is kennelijk de inbeelding van die twee landbouwers geweest, die daar zomaar uit het niets een steen naar beneden zien vallen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.