20 juli 2018

SMA onthult een enorme stercluster in de maak: W49A

W49A

Het is

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Okee, dit is dus de tweede supersterrencluster in de Melkweg? (na Westerlund 1)

 2. Gert1904 zegt:

  Beste Arie,

  Je schrijft:

  “Niet zo gek dat de sterrenkundigen denken dat hier een bolvormige sterrenhoop in de maak is, die over enkele miljoenen jaren gereed is”.

  Het bronartikel meldt echter:

  “In a few million years, the giant star cluster in W49A will be almost as crowded as a globular cluster.”.

  Ik dacht dat bolvormige sterhopen zeer oud zijn, en (vooral) voorkomen in de halo van melkwegstelsels. Bijvoorbeeld onze Melkweg.

  Natuurlijk wil ik dit soort reacties ook wel via de knop “kontakt” op de hoofdpagina geven, als jullie dat liever hebben.

 3. Beste Gert, tsja dit neigt naar een soort van semantische kwestie – een gigantische stercluster die op een gegeven net zo dichtbevolkt is als een bolhoop, kunnen we dat een bolhoop noemen of niet? Wel als het er uit ziet als een bolhoop en dezelfde ontwikkeling meemaakt, niet als we van bolhopen zeggen dat ze alleen in de halo van de Melkweg mogen voorkomen en oud zijn. Tsja, misschien hebben we hier een mix van open stercluster en bolhoop: een jonge bolhoop in het vlak van de Melkweg. Prima overigens dat je dit soort dingen hier gewoon meldt, zodat ook de andere lezers er kennis van nemen en mee kunnen discussiëren.

 4. Gert1904 zegt:

  OK.

 5. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Sterrenkundige beschouwen supersterrenclusters zoals deze inderdaad als jonge bolhopen.

  • Gert1904 zegt:

   Ah. Dat wist ik niet. Dank voor de info.

   Volgens mijn (verouderde ?) kennis bevinden bolvormige sterhopen zich vooral in de halo van melkwegen. Ze zijn zéér oud. 12+ miljard jaar.

   • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Voor de meeste bolhopen geldt dat inderdaad. Er zijn echter ook jongere bolhopen bekend, weliswaar niet bij de Melkweg, maar ik heb ooit gelezen over een 4 miljard jaar oude bolhoop bij een dwergstelsel. De meeste bolhopen zijn ontstaan voordat de schijf gevormd is, vandaar dat in de halo staan. Jonge bolhopen in schijfstelsels zullen inderdaad niet in de halo staan. Wat dat betekent voor het verdere evolutie weet ik niet. Bij onregelmatige stelsels zullen jonge en oude bolhopen op vergelijkbare plaatsen staan, er is immers geen schijf aanwezig.

    Overigens is het verband tussen supersterrenclusters en bolhopen nooit met honderd procent aangetoond – sommige sterrenkundigen stellen in plaats daarvan een verband voor tussen bolhopen en sferoidale dwergstelsels. (dat ze twee zijden van dezelfde munt zijn).

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.