28 maart 2024

Nabije mislukte sterren hebben mogelijk een planeet

De bruine dwergen in kwestie. De planeet is op deze foto niet zichtbaar. Credit: NASA / JPL / Gemini Observatory / AURA / NSF

Een nabije dubbelster bestaande uit twee bruine dwergen herbergt mogelijk een planeet, zo blijkt uit metingen die zijn uitgevoerd met de Very Large Telescope. Bruine dwergen zijn mislukte sterren met een massa die lager is dan 0,08 zonnemassa’s. Het stelsel is kwestie gaat door het leven als Luhman 16AB en staat op een afstand van slechts 6,6 lichtjaar vanaf de aarde.

Na maanden van observaties en uitgebreide gegevensanalyses zijn de eigenschappen van Luhman 16AB behoorlijk goed vastgesteld. De bruine dwergen blijken een massa te hebben van respectievelijk 30 en 50 Jupitermassa’s (de zon weegt, ter vergelijking, zo’n 1000 Jupitermassa’s). De twee bruine dwergen draaien in 20 jaar om elkaar heen, met een onderlinge afstand van 3 AU (drie keer de afstand aarde-zon). Omdat de bruine dwergen beide nogal licht zijn, bewegen ze nogal langzaam.

Aanvullende precisiemetingen hebben toen aanwijzingen geleverd voor het bestaan van een derde component met een planetaire massa. Deze planeet draait rond één van de bruine dwergen en heeft een omloopbaan van twee maanden tot een jaar. Bron: Carnegie Institution of Science.

Share

Comments

  1. AU is afstand aarde-zon toch?

Speak Your Mind

*