28 maart 2024

Is de allereerste exomaan ontdekt?

Impressie van een exoplaneet en z’n exomaan. Credit: NASA.

Er zijn inmiddels al meer dan duizend exoplaneten bekend, planeten die zich bij sterren buiten het zonnestelsel bevinden. Als je naar de acht planeten in het zonnestelsel kijkt heeft meer dan de helft daarvan manen, dus de gedachte is aannemelijk dat meer dan de helft van die exoplaneten ook wel manen zal hebben – exomanen. Er wordt al jaren over gespeculeerd en nu lijkt er dan toch eindelijk één serieuze kandidaat te zijn gevonden. Het gaat om het systeem MOA-2011-BLG-262, reeds in 2011 ontdekt met behulp van de methode van microlensing. Bij gravitationele microlensing wordt een ster op de achtergrond in helderheid vergroot als er tussen de ster en de Aarde een ander object komt, in dit geval een planeet en een maan. Die zullen door hun gravitatie de lichtstralen van de ster afbuigen, zodat deze gebundeld en versterkt worden, waardoor de helderheid toeneemt. In het geval van MOA-2011-BLG-262 werd de helderheid van de ster eerst 70 keer zo lichtsterk, een uur later gevolgd door een iets kleinere toename. Een groep sterrenkundigen onder leiding van David Bennett (University of Notre Dame, Indiana, VS) denkt dat deze gebeurtenis kwam doordat een planeet die vier keer zo zwaar is als Jupiter en een daaromheen draaiende exomaan half zo groot als de aarde voor de ster langs trokken en deze door het lenseffect in lichtkracht versterkten. De planeet en maan bevinden zich op zo’n 1800 lichtjaar afstand –  zie hieronder een een impressie.

Credit: NASA

Er zijn echter twee problemen –  het zou eens niet waar zijn: ten eerste dat er helemaal geen ster in de buurt van MOA-2011-BLG-262 staat, het zijn dus een los in de Melkweg zwervende planeet en maan – iets wat vaker voorkomt. En ten tweede dat niet zeker is of het echt wel om een planeet plus maan gaat, er is een kans dat beiden veel verder weg dan die 1800  lichtjaar staan en dat het in werkelijkheid om een bruine dwergster gaat – een soort van mislukte ster – en een planeet ter grootte van Neptunus. Hier het wetenschappelijke artikel van Bennett en zijn groep over de mogelijke ontdekking van de allereerste exomaan. Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    En met exomanen neemt de kans op buitenaards leven alleen nog maar toe. Want gasreuzen in de goldilock zone van andere sterren kunnen manen hebben met een dampkring.

    groet,
    Gert (alias Enceladus)

  2. Gaat wel hard met die ontdekkingen.
    Waar blijft die James Webb telescoop?

  3. @ Gert Enceladus, voor wat extra info heb ik 3 nieuwe colleges gevonden van prof.dr. Ralph Wijers (sterrenkunde) Erg aangenaam en de moeite waard om te bekijken. Plezier 🙂

    1- Waarom zien aliens holbewoners als ze naar de Aarde kijken?

    http://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-zien-aliens-holbewoners-als-ze-naar-de-aarde-kijken/

    2- Hoe kun je vanaf de Aarde zien waarvan sterren gemaakt zijn.

    http://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-kun-je-vanaf-de-aarde-zien-waar-sterren-van-gemaakt-zijn/

    3- Waarom worden we gefrituurd en bevroren als de zon sterft

    http://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-worden-we-gefrituurd-en-bevroren-als-de-zon-sterft/

    • Olaf van Kooten zegt

      Bedankt voor de links Monique!

      • @ Olaf, ik had kunnen weten dat jij dit ook vast interessant zou vinden. Ik kijk uit naar deel 4 en 5 😉

        @ Gert (E), Graag gedaan, het zijn géén lange colleges, wél kort en krachtig.

        • Enceladus zegt

          Hoi Monique,

          Ondertussen gekeken (ook naar de nieuwste aflevering van vandaag) en ik vind de manier waarop Ralph Wijers presenteert en vertelt erg goed! Hij maakt sterrenkunde op een zeer toegankelijke manier begrijpelijk. Een kunst op zich!

          Ik ben zelf bezig met fictie met een wetenschappelijke inslag. Ik zou daar wel eens met jou over van gedachten willen wisselen. Mag ik jou eens mailen? Ik heb jouw email-adres, maar wil daar zonder jouw toestemming niet zomaar een bericht naartoe sturen.

          groet,
          Gert (Enceladus)

          • Ik ga gauw kijken naar de nieuwste aflevering 😀 Wat bedoel je precies met fictie met een wetenschappelijke inslag? Wat moet ik mij daar bij voorstellen?

          • Enceladus zegt

            Ik werk aan een roman waarin wetenschap een belangrijke rol speelt. Ik zou wel eens willen toetsen of dat wat ik schrijf aanslaat bij mijn doelgroep. Geen idee of je van lezen houdt, maar mensen die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde behoren uiteraard tot mijn doelgroep. En jij lijkt, gezien de linkjes die je postte, qua stijl in dezelfde richting te zitten.

            groet,
            Gert (Enceladus)

    • Enceladus zegt

      Dankjewel Monique! Ik ga ze bekijken!

      groete,
      Gert (alias Enceladus)

  4. @Gert (Enceladus) Dan zit je hier op Astroblogs iig bij de juiste doelgroep. Lijkt het je niet beter om met de auteurs van Astroblog van gedachte te wisselen? Gert, ik denk er nog over na en stuur je dan wel een mailtje 😉

Speak Your Mind

*