28 maart 2024

Hoe mooi staan ze aan de hemel: de maan en de Andromedanevel

Credits: Tom Buckley-Houston.

Is het geen mooie foto, de maan en de bekende Andromedanevel (M31) samen aan de hemel? Eh… wacht eens even, die Andromedanevel is toch helemaal niet te zien aan de hemel? Klopt gedeeltelijk, je kunt ‘m bij heldere en donkere nachten wel met het blote oog zien – z’n schijnbare helderheid is +3,4m – maar zo helder als hierboven is ‘ie niet te zien. Met het blote oog zien we dan alleen z’n kern, de spiraalarmen zijn niet zichtbaar. De foto hierboven is een compositiefoto van de maan en van de Andromedanevel, gemaakt door Tom Buckley-Houston. De foto verscheen een paar dagen geleden op internet en vandaag stond er een stukje over in de wetenschapsbijlage van de NRC. De foto is bedoeld om aan te geven hoe groot de Andromedanevel – eigenlijk moet je zeggen het Andromedastelsel – aan de hemel is. Als de nevel namelijk helderder zou zijn, dán zou ‘ie er zo aan de hemel uit hebben gezien. De maan is een halve graad aan de hemel, 30′ (boogminuten), de Andromedanevel meet 190′ x 60′. De maan staat ruim 380.000 km van ons vandaan, de Andromedanevel zo’n 2,5 miljoen lichtjaar, zeg 22 triljoen km. Lijkt ver weg, maar voor de sterrenkundigen weer dichtbij, vergeleken met sterrenstelsels die miljarden lichtjaren ver weg staan. De vergelijking van de schijnbare diameters van maan en Andromedanevel heb ik eerder laten zien op de Astroblogs en daar hoorde deze foto toen bij:

Credit: Adam Block and Tim Puckett

Er zal een tijd komen dat we de Andromedanevel inderdaad groot aan de hemel zullen zien, want berekeningen laten zien dat er over pakweg vier miljard jaar een botsing zal plaatsvinden tussen deze nevel en de Melkweg. Voor de duidelijkheid: het Andromedastelsel is zo’n anderhalf keer groter dan de Melkweg! Over 3,75 miljard jaar ziet het er dan zo uit aan de hemel:

Het andromedastelsel ligt op ramkoers met ons Melkwegstelsel

Credit: NASA / ESA / Z. Levay / R. van der Marel / STScI / T. Hallas / A. Mellinger.

Phil Plait van Bad Astronomy heeft overigens ontdekt wat de oorspronkelijke foto’s zijn, die Buckley-Houston gebruikt heeft voor zijn compositie, dus bekijk de bron daarvoor. Bron: Bad Astronomy + NRC-Handelsblad, 4 januari 2014.

Share

Comments

  1. Prachtige foto.s jammer dat een mensenleven maar zo kort is om al dat mooi.s te kunnen zien ,

Speak Your Mind

*