16 augustus 2018

Het heelal is opgemeten met een belachelijk hoge nauwkeurigheid

BOSS BAO An artist’s concept of the latest, highly accurate measurement of the Universe from BOSS. The spheres show the current size of the “baryon acoustic oscillations” (BAOs) from the early universe, which have helped to set the distribution of galaxies that we see in the universe today. Galaxies have a slight tendency to align along the edges of the spheres

Reacties

 1. “De oorspronkelijke grootte van deze rimpels is onbekend. Hun grootte kan vandaag de dag bepaald worden door sterrenstelsels in kaart te brengen. Dankzij deze metingen heeft de natuur ons een prachtige liniaal gegeven om afstanden te meten. Deze liniaal blijkt ongeveer een half miljard lichtjaar lang te zijn! Op deze manier kan men heel precies de afstand meten tot objecten die ontzettend ver weg staan!”

  Dit deel van de uitleg begrijp ik niet. Is het mogelijk om het nader uit te leggen?
  Hartelijk dank daarvoor!

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   BAO’s zijn enigszins bolvormige verdichtingen in de concentratie van sterrenstelsels. Aangezien ze ontstaan zijn uit “bellen” in het dichte plasma van na de oerknal, worden ze geacht om allemaal een vergelijkbare grootte te hebben. Ze hebben de lokale BAO gemeten en die blijkt 500 miljoen lichtjaar breed te zijn.

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  @ Olaf: Moeten we die BAO’s zien als een soort driedimensionaal raster? Zeg ik dat goed zo?

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.