15 augustus 2018

Hubble kijkt via Pandora’s Cluster naar de allervroegste sterrenstelsels

Abell2744

Deze week werd op de 223e bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS) in Washington deze foto vrijgegeven, gemaakt met behulp van de Wide Field Camera 3 (WFC3) van de

Reacties

 1. Hans Schreuder zegt:

  Alweer zo’n schitterende Hubble-foto!
  Maar.. waarom zijn de verre stelsels blauw? Ik had een roodverschuiving verwacht.

 2. Goede en ook terechte vraag, waarom zijn die verre stelsels niet rood? Ik denk dat het te maken heeft met de filters die gebruikt worden voor de opnames. De WFC3 camera kijkt in het infrarode gedeelte van het spectrum, een gedeelte wat wij met onze ogen niet kunnen zien. De stelsels worden bekeken via een hele set van filters, die uiteindelijk het plaatje opleveren wat voor ons zichtbaar is. De kleuren zijn wat dat betreft dus niet echt. Ik denk dat de achtergrondstelsels vanwege de versterking van de lichtkracht door de zwaartekrachtslens van Abell 2744 een blauwe kleur krijgen en er daardoor jonger uitzien dan de stelsels op de voorgrond.

  • gert1904 gert1904 zegt:

   Je zegt: “Ik denk dat de achtergrondstelsels vanwege de versterking van de lichtkracht door de zwaartekrachtslens van Abell 2744 een blauwe kleur krijgen en ..”.

   Dat is niet juist. Door een zwaartekrachtslens verandert het afgebogen/versterkte licht niet van golflengte. Net zoals bij een traditionele lens de golflengte van het licht niet verandert.

   Wat de betekenis van de niet-ware kleuren is wordt duidelijk uitgelegd onder de foto waar je zojuist naar verwijst. Citaat:

   “This image is a composite of separate exposures acquired by the ACS and WFC3 instruments on the Hubble Space Telescope. Several filters were used to sample broad wavelength ranges. The color results from assigning different hues (colors) to each monochromatic (grayscale) image associated with an individual filter. In this case, the assigned colors are:

   ACS/WFC F435W (B) + F606W (V) blue
   ACS/WFC F814W (I) + WFC3/IR F105W (Y) green
   WFC3/IR F125W (J) + F140W (JH) + F160W (H) red”.

   De kleuren in de foto zijn dus een keuze. Om de zaak te verduidelijken voor het menselijk oog. Alle oorspronkelijke beelden zijn grijswaarden.

   “Rood” en “Blauw” in deze foto hebben niets te maken met roodverschuiving en blauwverschuiving.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.