15 augustus 2018

De ‘donkere kant’ van de maan is eigenlijk turkooise!

Pink Floyd The Dark Side of the Moon album cover

‘And if your head explodes with dark forebodings too, I’ll see you on the dark side of the moon’, zong Pink Floyd ruim veertig jaar geleden in het nummer Brain Damage. Astronomen hebben nu ontdekt welke kleur die ‘donkere kant van de maan’ heeft. Die blijkt helemaal niet zo donker te zijn, maar de kleur turkooise te hebben. Dat zit tussen lichtblauw en groen in. Maar wacht even: de donkere kant van de maan is dus niet donker. En de maan is toch grijs? Op foto’s van onze natuurlijke satelliet is niets zichtbaar wat in de verste verte op turkooise lijkt! Hoe zit dat dan?

Wel, ten eerste wil ik benadrukken dat de donkere kant van de maan NIET de ‘achterkant’ is! Zowel de voorkant als de achterkant ontvangen immers evenveel zonlicht. De donker kant van de maan is dus simpelweg de niet-verlichte kant en die kan dus vari

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  “De kennis dat het licht dat van de achterkant van de maan turkoois is, kan volgens de onderzoekers van pas komen bij het monitoren van de kleur van de aarde.”

  Dat kán eenvoudigweg niet kloppen: weerkaatst licht van de Aarde kan nooit de achterkant van de Maan bereiken.
  Tijdens nieuwe Maan is het toch echt de voorkant van de Maan (de kant die wij vanaf de Aarde waarnemen, die donker is en slechts wordt verlicht door de ‘Aardeschijn’.

  M.i. zou het beter zijn om te spreken van ‘de niet door de zon verlichte kant van de Maan’.

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.