20 juli 2018

Marsrover Opportunity ziet steen die er twaalf dagen eerder niet was

steen_opportunity

Deze week werd op het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA in Pasadena feestelijk herdacht dat tien jaar geleden is dat de twee Marsrovers Spirit en Opportunity op Mars landden. Hoofdonderzoeker Steve Squyres kwam op die bijeenkomst nog met nieuws: onlangs blijkt de nog steeds werkende Opportunity een steen te hebben gefotografeerd, die er twaalf sols geleden – dat zijn Marsdagen, die met 24 uur, 39 minuten en 35 seconden

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Maar wacht eens even: als die steen daar heen zou zijn gerold, dan zou je toch sporen in het zand moeten zien? En als Opportunity die steen er zelfs heen heeft geschoten, dan is die steen daar met enige snelheid geland en dan zou je toch ook sporen moeten zien? En zelfs als er daar ineens een actieve vulkanische kuil zou zijn, dan zou je toch ook sporen van de landing moeten zien/

  En als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een of andere vulkanische activiteit, dan is dat toch razend interessant en dan zou dat toch uitgezocht moeten worden door Opportunity?

  What the BEEP is going on?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Mocht het overigens een bewijs voor vulkanisme zijn, dan lijkt me dat erg goed nieuws! Het zou immers het bewijs zijn dat Mars vandaag de dag nog geologich actief is. En dan is er dus warmte in de planeet aanwezig. En dat maakt de kans op vloeibaar water een stuk groter. Dit zou ook wel eens een verklaring voor de gullies kunnen zijn!
  Misschien zijn we wel veel dichter bij de ontdekking van leven op Mars dan we dachten!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Kees van der Perk zegt:

   Vanavond bij de lezing van Tjalling de Haas bij Vereniging Christiaan Huygens over ‘Water op Mars’ vernomen dat er op dit moment geen vloeibaar water op Mars kan zijn. Water in vaste vorm (sneeuw en ijs) gaat over in water in gasvormige toestand en andersom. Dit heeft niet te maken met de temperatuur op Mars maar met de luchtdruk.
   De gullies zijn te verklaren door het op een bepaalde manieren uitstromen van vloeibaar water dat miljoenen jaren geleden onder andere omstandigheden wel aanwezig was.

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Begrijp ik Kees, maar ik doel op water ondergronds. Als er geologische activieit is in de vorm van vulkanisme, dan kan het onder de grond warm genoeg zijn voor water. Water dat dan eens in de zoveel naar het oppervlak wordt geperst.

    De gullies blijken ook aan verandering onderhevig. Er zijn al eerder foto’s gepubliceerd van gullies die er op een tweede foto van dezelfde locatie anders uitzagen. Dat zou niet kunnen als ze miljoenen jaren oud waren.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Monique Monique zegt:

     Ondergronds water zou wellicht ook beter van pas kunnen komen voor de Mars One missie.
     Ik vraag me toch af hoe ik me dat moet voorstellen om onze mensheid daar te verspreiden. Is toch niet leuk om in een Mars-pak ‘buiten’ te moeten gaan? Of gaan ze een scheikundig foefje in de atmosfeer toepassen zodat je gewoon naar buiten kunt gaan? Ik kan trouwens nog wel meer vragen bedenken maar die van vrouwelijker aard zijn.

     • Enceladus Enceladus zegt:

      Op lange termijn kun je aan terraforming denken en dan zou er weer een atmosfeer kunnen ontstaan. Ik vraag me dan wel af hoe de planeet die vast moet houden. Het is toch bepaald niet gunstig gesteld met het magnetisch veld van Mars, dacht ik? Praktisch non-existent? Of gewoon te zwak? Hoe was het ook alweer? Wie helpt?

      Voor de korte termijn heeft Mars One daar niks aan. Dus ja, je kunt alleen in je ruimtepak naar buiten.
      Dat is niet anders.

      Wat betreft die vragen van vrouwelijker aard: lanceer ze maar. Ben benieuwd.

      groet,
      Gert (Enceladus)

 3. o ja, dat moet hè ! zegt:

  Geode (mineralogie) – Een bolvormig stuk gesteente die aan de binnenzijde begroeid is met kristallen

 4. Enceladus Enceladus zegt:

  En nog even over het idee dat de steen daar naartoe gerold zou zijn: Ten eerste ziet de steen er eerdre nogal plat uit (rolt slecht) en ten tweede wil ik dan wel eens weten hoe steil het terrein daar ter plekke is. Het lijkt me dat je een forse hellingshoek nodig hebt, wil je dergelijke tamelijk platte stenen aan het rollen krijgen.

  Is over die hellingshoek al iets bekend? Eventueel links naar andere sites?

  groeten,
  Gert (Enceladus)

 5. Enceladus Enceladus zegt:

  Volgens mij kan het idee dat Opportunity de steen zelf heeft opgeworpen wel geschrapt worden als het foto-onderschrift bij dit artikel waar is: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2541383/Mystery-Mars-Rock-suddenly-appears-Opportunity-rover-leaving-scientists-baffled.html

  Als Opportunity daadwerkelijk al een maand stil staat, dan reed hij dus 12 dagen geleden ook al niet.
  Conclusie: Opportunity heeft die verplaatsing van de steen dan niet zelf kunnen veroorzaken.

  Dan zijn er nog drie mogelijkheden:
  1. Het is ter plekke zeer steil en de steen is daar naartoe gerold.
  Mijn eerste reactie is: Waarom zou NASA haar robot parkeren op een zeer steil terrein. Dat lijkt me niet logisch.
  2. Er is toch een vorm van vulkanische activiteit op Mars en de steen is daar naartoe geworpen.
  Mijn eerste reactie is: Kan Oppurtunity seismische activiteiten meten?
  3. Er zijn kaboutertjes op Mars.
  Mijn eerste reactie is: Help Monique, mijn alu-hoedje kriebelt vreselijk! 😉

  Wie het weet mag het zeggen! Ik sta echt versteld!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 6. Monique Monique zegt:

  Gert, soms is er gewoon een simpele verklaring (waarschijnlijk een restant uit de band) Hahaha en jij wilt (Help Monique) dat ik je kale bol krabbelt (hihi) Gert…er zijn geen kaboutertjes op Mars!

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ach, misschien helpt een kaboutermutsje tegen de kriebel? 😉

   The chances of anything coming from Mars are a million to one he said. ULLA!!! ULLA!!!

   Wist je overigens dat Opportunity éénmaal op afstand een stapel stenen heeft gefotografeerd die er toch wel erg onnatuurlijk uitzag? NASA is gewoon doorgereden…
   Wat ik dan niet snap is dat ze zo’n foto wel publiceren. Dan kun je er immers op wachten dat er verontwaardigde reacties komen dat je niet even dichterbij bent gaan kijken!

   groeten,
   Gert (Enceladus)

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Hier de link naar de officiële NASA foto van die merkwaardige stapel stenen (of wat het dan wel was):
    http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/2/p/728/2P191002092EFFAMOAP2443R1M1.HTML

    Ik bedoel maar: geef je vele miljoenen uit voor zo’n missie, heb je het geluk dat je robot zo lang blijft functioneren, dan ontdek je dit en dan…. rij je door!

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Monique Monique zegt:

     Gert, ik heb zo mijn eigen idee over de NASA. Ze laten je meekijken, foto’s ook geen probleem maar nooit het antwoord op de vraag. Mijn gevoel zegt dat Mars speciaal is, het hoort bij ons op de één of andere manier. Dat blijkt uit verschillende facetten en is te makkelijk afgedaan met ‘conspiracy’.
     Veel belangrijker is de rest van de tijd waarop we in snel tempo dingen gaan ontdekken. Dat móet je toch ook wel opgevallen zijn?

     • Enceladus Enceladus zegt:

      “Veel belangrijker is de rest van de tijd waarop we in snel tempo dingen gaan ontdekken. Dat móet je toch ook wel opgevallen zijn?”

      Wil je dit eens toelichten, want nu wordt het volgens mij heel interessant!

      groet,
      Gert (Enceladus)

   • Monique Monique zegt:

    @ Gert – quote ‘The chances of anything coming from Mars are a million to one he said. ULLA!!! ULLA!!!’
    Ik heb de collectie van ‘War of the World’ in een mooie grote vierkante zwarte opberg-box inclusief 2 (jaja) cassettebandjes 🙂 en een mooi tekstboek met schitterende illustraties. Ik dacht toen:’ ja…het allerkleinste kan idd het sterkste zijn” een bacterie of virus….
    Best goede muziek voor die tijd van Jeff Wayne (Electric Light Orchestra ELO)
    😉

 7. Monique Monique zegt:

  @ Gert – Dat is nou typisch weer iets voor mannen. Moet ik jou nou nog voorlichting geven? Ik wil het je wel uitleggen hoor (daar niet van) maar dat is meer voor in de Astrocorner toch? Het zijn geen wereldproblemen maar vraag het me toch af in hoeverre dat hetzelfde blijft, snap je. Dat weet men niet.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   O bedoel je dat. Ha ha. Nou open maar een draadje in de Astrocorner. Wie weet trekt dat nog meer vrouwen naar deze site. Ben je niet langer ‘a lone star’. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique Monique zegt:

    Ik weet het niet Gert. Maar het valt mij ook op dat er weinig dames van de partij zijn :-S Ik ga haast aan mezelf twijfelen :-S (gekheid)

 8. Monique Monique zegt:

  @ Gert – Kom op zeg, zelfs in ‘social media’ worden we meer dan voorheen op de hoogte gesteld. Dat moet ook wel 😉

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Waar was dit een reactie op? Ben nu even de draad kwijt…

   En waarom moeten we meer op de hoogte worden gesteld?
   Wil je eigenlijk zeggen dat we worden klaargestoomd voor een ‘ontdekking’?
   Zou (en ik zeg nadrukkelijk zou) er op Mars bewijs worden gevonden dat daar ooit leven was, dan ben ik echt niet geschokt hoor. Ook niet als er zelfs bewijs zou worden gevonden voor artefacten die wijzen op een uitgestorven beschaving. Ik acht de kans echter zeer klein.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique Monique zegt:

    Gert, om misverstanden te voorkomen ‘moeten’ we niet maar ‘worden’ we meer betrokken dan voorheen.
    Dat is wat anders, vriend 😉

    • Enceladus Enceladus zegt:

     Dat is zeker wat anders, vriendin 😉

     Maar denk je nou wel of niet dat we worden klaargestoomd voor een ontdekking?
     Mocht dat zo zijn, dan vind ik het nog tergend lang duren… Maar ja, dat komt misschien wel omdat ik de ontdekking van leven buiten de Aarde (ook al is het maar een buitenaardse microbe) totaal niet wereldschokkend zou vinden, maar eerder de bevestiging van iets wat in mijn lijn der verwachting lag.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique Monique zegt:

      Je vraagt naar de bekende weg, Gert. Maar ook ik ben wat dat betreft een paar stappen verder. Laat ik het hier bij houden, oké? Je moet gewoon geduld hebben.

 9. H2 AlO5 zegt:

  Die steen ligt er al alleen is de belichting en hoek totaal anders.

 10. Wowie Gert en Monique, hebben jullie tot bijna half drie vannacht zitten discussiëren? Waar zo’n stukje steen op Mars al niet toe kan leiden. Ik moet alle verdere berichten over Pinnacle Island nog lezen, dus wellicht dat ik daar een update van ga maken. Kees, ik had ook wel naar die lezing gewild, maar was gisteravond helaas verhinderd. Vrouwlief was op pad gegaan, dus ik zat thuis even met de kidzz.

 11. Enceladus Enceladus zegt:
 12. kauwgum afval uitgespuugt door?

 13. Tinslee zegt:

  Het is helemaal niet gek, als je bedenkt dat er op Mars , kontinu zandstormen o.a. voorkomen.
  Mede hierdoor kan er van alles en in dit geval het “unidentified” steentje terecht komen bij een
  bijvoorbeeld een Marslander.

  Niets spannends aan, in dit geval hanteren we een spreuk van “niets te zien, gewoon doorlopen”.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Sinds wanneer waaien stenen van dit formaat gewoon op?
   En hoe verklaar je het dat talloze steentjes van veel kleiner formaat nog keurig op hun plek liggen?

   In dit geval hanteren we een andere spreuk: “eerst logisch nadenken en dan pas iets roepen.”
   😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • H2 AlO5 zegt:

    Zou je kunnen pesten door te zeggen dat als je als in bovenstaande goed kijkt je ziet dat er aan onderzijde fotos steentjes inderdaad weg lijken te zijn ware de rotlensen van opportunity er niet. Anderzijds is er wat nodig aan wind met die erg lage luchtdruk op Mars. Dus daar zeker wat zo maar opwaaien van stenen op Mars betreft hebben we weer wat aan je gezonde verstand. Heb je nou al gevonden dat die steen er al ligt of moet ik meer overeenkomsten zoeken waar je aan kunt haken of is de blamage voor de science wat té op moment? die hebben van uit discipline en achtergrond nog al wat collectieve en plaatsvervangende schaamteprobleempjes. Hebben ook hersenspoelingen dat zij dé reddertjes van de Wereld zijn dat zij wat voorstellen en anderen niets of God´s plaatsvervangers zijn etc wat maar zo in gegoten wordt met die beria mindcontrol progrmamma´s. Maar dan is elk broodnodig wetenschappelijk integriteit ver zoeken wat dan op botweg broodjes beveiligen neer komt. De maatschappijen en posities zijn veel te onmenselijk in gevuld wegens machtsmisbruiken en lusten waardoor de mensheid nooit van haar level af kan komen in Waarheid en Geborgenheid en helaas geen eens de helft van de laagste psychologische schaal van Welzijn heeft behaald zelfs in deze westerse maatschappijen en dat al is geen Hulde voor de wetenschappen.

   • H2 AlO5 zegt:

    In dit geval hanteren we een andere spreuk: “eerst logisch nadenken en dan pas iets roepen.”

    Ik hoop dat die houding van mijn zijde ook gehonoreerd wordt alhoewel mijn conclusies soms geheel andere wegen vinden en melden wat gebruikelijk tot uitstotingen voert alwaar meer dan 1400 bans van getuigen. Niet iedereen vindt het fijn als er aan de broodvoorzieningen geknaagd wordt of althans in meeste gevallen daar gelijk maar bang van wordt. Maar enig herziening en verandering wat toch heel de geschiedenis tekent is onvermijdelijk wil men uit de penarie der millenia komen. Wat zonder leed of pijn kan.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.