28 maart 2024

Korstmossen kunnen prima overleven op Mars

Credit: NASA/JPL-Caltech

Als wij mensen op Mars willen lopen, dan kunnen we niet zonder uitgebreide bescherming tegen de krachtige straling aan het Marsoppervlak, om nog maar te zwijgen over de stofstormen en de intense kou. Er zijn echter aardbewoners die in staat zijn om te overleven op de Rode Planeet: Antarctische korstmossen. Dat is de conclusie van een experiment, waaruit blijkt dat korstmossen niet alleen kunnen overleven, maar zich werkelijk kunnen aanpassen aan de omstandigheden op Mars.

Het is natuurlijk al razendknap om te overleven bij temperaturen van -80 C en onder een voortdurend bombardement van krachtige straling. Maar de korstmossen gaan nog verder: ze zijn in staat zich aan te passen, en om een normaal leven te leiden – mits ze zich binnen een ‘beschermde’ niche bevinden, zoals bijvoorbeeld een spleet aan het oppervlak.

Om de omstandigheden op Mars na te bootsen, zijn de korstmossen geplaatst in een speciale ruimte, niet groter dan een flinke waterkoker, waarin de omstandigheden op Mars vrijwel volledig kunnen worden nagebootst – je moet hierbij denken aan de atmosferische samenstelling, druk, temperatuur, vochtigheid en straling. Het enige wat niet nagebootst kan worden is de zwaartekracht op Mars.

Credit: German Aerospace Center’s Institute of Planetary Research.

Een groep van korstmossen (die feitelijk bestaan uit een symbiose van een schimmel en een alg) is geplaatst in een container waarin de volledige hoeveelheid straling is nagebootst die verwacht mag worden aan het Marsoppervlak. De tweede groep is geplaatst in een meer “beschermde” omgeving, waarin bijna alle omstandigheden gelijk zijn, behalve het stralingsniveau. Vervolgens zijn de korstmossen een maand aan hun lot overgelaten.

Beide monsters van korstmossen wisten deze periode te overleven. De onbeschermde groep deed weinig meer dan dat: overleven. De beschermde groep deed het echter uitstekend – de korstmossen deden vrolijk aan fotosynthese, alsof er niets aan de hand was. Ze hadden wel een paar dagen nodig om bij te komen van de “schok”, maar daarna hadden de korstmossen het prima naar hun zin – qua stofwisseling was er geen verschil met hun soortgenoten die onder aardse omstandigheden leven.

De onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat het mogelijk is om aan fotosynthese te doen in micro-niches aan het oppervlak van Mars. Ze hebben overigens niet het effect van stofstormen meegenomen, die op Mars soms een maand lang de zon volledig kunnen verduisteren. Maar dat zal geen probleem zijn: op aarde kunnen korstmossen soms duizenden jaren lang in een soort “slaapstand” blijven als ze bedekt raken met stof, sneeuw of ijs.

Mars Simulation Faculity with gas batteries providing Mars-analog gas mixtures. Credit: German Aerospace Center’s Institute of Planetary Research

Bron: Astrobio.net

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Interessant. Als er zich ooit leven op Mars heeft ontwikkeld en weer grotendeels uitgestorven is na de radicale veranderingen op die planeet, dan zouden soorten die op deze korstmossen lijken dus de beste kans maken om er nog te zijn.

    M.a.w.: De astronauten die daar binnen nu en 15 jaar rond zullen huppelen, weten waar ze moeten zoeken: in spleten!

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Als ik die scherpe Nasa plaatjes van Mars zie en niet zou weten waar ze genomen zijn dan zou ik gewoon denken dat ze van de Aarde afkomstig zijn :-0 Ik bedoel maar 😉

Speak Your Mind

*