29 maart 2024

Rotsachtige planeet ontdekt bij heldere ster

CREDIT: VINCENT VAN EYLEN

Astronomen hebben een relatief kleine rotsplaneet ontdekt bij de relatief heldere ster Kepler-410A. De omloopbaan van de planeet blijkt precies te zijn uitgelijnd met de rotatie van de moederster. Het object kan gemakkelijk bestudeerd worden, doordat de moederster vrij helder is en waargenomen kan worden door een verrekijker.

De planeet draait rondom een ster die deel uitmaakt van een dubbelster. De planeet, die door het leven gaat als Kepler-410A b, is iets groter dan de aarde en draait in 18 dagen rondom z’n moederster. Hiermee zal de planeet veel te heet zijn voor leven zoals wij dat kennen. De planeet is ontdekt doordat het periodiek voor het oppervlak van z’n moederster langs beweegt.

Het blijkt dat de planeet een periode heeft van 17,8 dagen, maar z’n omloopbaan is een beetje verstoord: de planeet trekt regelmatig een kwartier te vroeg of te laat voor z’n moederster langs. Dat is bewijs dat een tweede planeet (die z’n moederster niet bedekt) aan Kepler-410A b moet trekken. Die planeet is nog niet gevonden.

De moederster is 2,7 miljard jaar oud (een jonkie vergeleken met de zon), iets groter dan de zon en staat op een afstand van 425 lichtjaar. De planeet is nummer 1071 waarvan het bestaan is bevestigd (exclusief de planeten in ons zonnestelsel).

Bron: EurekAlert!

Share

Comments

  1. Benieuwd of ze de tweede planeet weten te vinden. In iedergeval een mooie ontdekking weer.
    Stukje bij beetje komt het grote universum puzzel weer dichterbij voltooiing.

Speak Your Mind

*