15 augustus 2018

NASA bereidt zich voor op komeet die Mars nadert

pia17833-640

Komende lente bereidt NASA zich voor op een komeet die Mars zeer dicht zal naderen op 19 oktober 2014.

Op die datum zal de komeet genaamd ‘2013 A1 Siding Spring’ tien keer dichter bij Mars komen dan dat er ooit een komeet bij Aarde is geweest!

Reacties

 1. Wybren de Jong zegt:

  138.000 km., dat is in astronomische termen vlakbij.
  Ik vraag me af hoe men er zo zeker van kan zijn dat er alleen wat stofdeeltjes loskomen van de komeet.
  Weten we zeker dat hij niet uit elkaar zal vallen in vele verschillende rotsblokken van enkele meters doorsnede?
  Want als dat gebeuren zou, dan zouden sommige rotsblokken wel op Mars in kunnen slaan, lijkt me. Of toch niet?

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ik vermoed dat men daar dan ook allerminst zeker van is. Het zou komende herfst best nog wel eens spannend kunnen worden!

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Monique Monique zegt:

  Als je nagaat dat de maan al zowat bovenop de Aarde zit (astronomisch gezien) dan is deze 2013 A1 Siding Spring komeet wel akelig dichtbij! Gert, de bronvermelding is geen hyperlink en hij laadt ook niet (kun je dat nog aanpassen)?

 3. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Enceladus, ik heb je hyperlink aangepast. Hij linkt nu niet naar de frontpage van het JPL, maar naar het nieuwsbericht in kwestie. Ik heb ook, als je het goed vindt, twee plaatjes toegevoegd. Verder een prima artikel, bedankt!

  N.B. Er was eventjes sprake van dat Siding Spring zou kunnen inslaan op Mars. Helaas is die kans verkeken, maar dat zou gaaf geweest zijn! Okay, het zou minder grappig zijn voor de Marsrover ter plaatse, maar zo’n inslag zou kunnen leiden tot een kortstondige massale overstroming!

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Hoi Olaf, ik merkte het. Juist toen ik het wilde gaan aanpassen bleek dat jij er mee bezig was. Werkt erg goed, het editing-systeem. Ik kreeg keurig netjes een waarschuwing in beeld. Dank voor de toegevoegde foto’s!

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Enceladus Enceladus zegt:

   PS: Ja, een inslag op Mars zou zeer interessant zijn geweest! Niet alleen vanwege de effecten van een kortstondige overstroming, maar ook omdat we dan op veilige afstand zouden kunnen zien wat de gevolgen zijn van zo’n inslag op een vergelijkbare planeet als de onze.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Gert, gefeliciteerd met je allereerste Astroblog! Ik hoop dat er nog vele zullen volgen. En meteen een interessant onderwerp te pakken, dat direct de nodige reacties oplevert, heel goed.

 5. Enceladus Enceladus zegt:

  Ik kwam zojuist dit filmpje tegen: http://www.youtube.com/watch?v=1T2eBSexgX4

  Een kans van 1 op 2.000 dat de komeet inslaat op Mars!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Monique Monique zegt:

   Dat klinkt toch al heel wat grimmiger, Gert ó^ò 🙁

   Michael Meyer (in het filmpje) zegt: ‘Als het daadwerkelijk tot een inslag komt, zal Mars er (tijdelijk) heel anders uitzien. En ook het onderzoeksprogramma op Mars zal dan veranderen. Ik zie het als een gigantisch klimaatexperiment. “Een inslag zou een hoop materiaal in de atmosfeer van Mars doen belanden: stof, zand, water en ander puin. Het resultaat kan een warmer, vochtiger Mars zijn dan we vandaag de dag gewend zijn.” Voor Curiosity is dat allemaal geen probleem: de rover kan gewoon onderzoek blijven doen. Voor Marsrover Opportunity ligt het misschien anders.

   Nou…dat is toch niet niks, wat jij?

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Tja, ik sta een beetje in dubio, want zeg nou zelf: Juichen om de inslag op een andere planeet, omdat het vanuit wetenschappelijk standpunt zo interessant is, maar ondertussen bij wijze van spreke bidden dat zoiets hier nooit gebeurt, dat is een beetje hypocriet toch?

    Het enige (en misschien wel doorslaggevende) argument dat ik kan verzinnen is dat zo’n inslag ongetwijfeld zijn impact(!) zou hebben op de mensheid en zou kunnen leiden tot een versterkte wereldwijde samenwerking om meteorieten en kometen op te sporen en in de toekomst mogelijkerwijs van koers te doen veranderen of te vernietigen. Volgens mij zou het voor ons “Helaas pindakaas, over en uit” zijn als een komeet met een kern van 3 km. ons zou treffen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 6. Monique Monique zegt:

  @ Gert. Dat de mens nogal hypocriet is moge duidelijk zijn.

  En dan citaat ‘De komende maanden zal NASA ‘Siding Spring’ in de gaten houden en vooral letten op toename van de activiteit van de komeet. 🙂

  Maar ..eh maken jullie je vooral geen zorgen hoor…. (ahum) ons gebeurt niks, alles onder controle…

  • Enceladus Enceladus zegt:

   @Monique: Het zal dan wel aan mij liggen dat ik Mars in principe dezelfde rechten toe ken als Aarde en niet minder rechten omdat de planeet nu toevallig onbewoond is.

   Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar de gevolgen van een inslag moet ik zeggen dat ik dat eerlijk gezegd toch wel interessant zou vinden, maar op de een of andere manier voelt het gewoon niet goed om te gaan juichen bij zo’n inslag.

   Verder geloof ik niet dat ze ‘Siding Spring’ in de gaten houden omdat wij gevaar zouden lopen. Als je kijkt naar de stand van de Aarde t.o.v. Mars komend najaar, dan zie je dat wij die planeet dan allang weer hebben ingehaald en ver buiten de gevarenzone zijn. De komeet kan dus niet na een ‘near miss’ nog even leuk op ramkoers naar ons komen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 7. Enceladus Enceladus zegt:

  NASA houdt a.s. donderdag een briefing over Siding Spring:
  http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1723

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.