19 juli 2018

Biedt t/m donderdag op eerste Europese veiling van meteorieten

 IJzermeteoriet - Canyon Diabolo - 16 gr

IJzermeteoriet – Canyon Diabolo – 16 gr

Komende donderdag eindigt een unieke veiling van 50 zeldzame meteorieten, onder andere van een Marsmeteoriet. Het is voor het eerst dat in Europa een meteorietenveiling wordt gehouden. De online veiling vindt plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Tijdens de veiling komen onder andere een steen afkomstig van Mars en een aantal meteorieten van het type chondriet onder de hamer. Vier van de vijf ooit in Nederland gevonden meteorieten waren van dit type.

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Eerlijk gezegd ben ik een beetje verbaasd dat dit materiaal verkocht mag worden.
  Persoonlijk vind ik dat het niet zou moeten kunnen en dat alles in onderzoekscentra en musea terecht hoort te komen.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Monique Monique zegt:

   Is toch wat anders dan de ‘Maansteen’ van Drees hahaha 😉 Dit is wél echt.

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Het gaat me er niet om of het echt is of niet, het gaat me erom dat dergelijk materiaal voor iedereen toegankelijk zou moeten blijven middels musea en niet moet eindigen als presse papier bij iemand thuis.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 2. Daar ben ik het geheel mee eens!!

 3. Ik denk dat het een kwestie is van aanbod; er zijn zoveel meteorieten voorradig dat als je ze allemaal zou bestemmen voor musea en onderzoekscentra 99% er van in de magazijnen zou komen te liggen, verborgen voor het publiek. Meteorieten worden al jaren gekocht en verkocht in private transacties, via Ebay, Marktplaats en andere online plekken. Het is echt een grote markt. Vroeger kende ik iemand op de sterrenclub – Jantje Bartels heette ‘ie – die een enorme collectie aan meteorieten had, zeldzame en minder zeldzame. Het is eigenlijk net als met kunst, zoals schilderijen: die hangen in musea, maar ook gewoon in privé-bezit bij mensen thuis. Is er genoeg aanbod dan is dat helemaal niet erg, m.i..

  • Arie, als je het zo stelt……….ik wist niet dat er zo’n grote (particuliere) afzetmarkt was. Het wetenschappelijk belang van onderzoek blijft wel prio 1 in mijn optiek, maar de handel moet natuurlijk kunnen. Tenzij de herkomst en zeldzaamheid een reden geven om de handel te beperken.

 4. Jurgen Kobierczynski zegt:

  Niet mee eens! Dankzij de commercialisatie zijn er veel meer meteorieten opgedolven en is er een professionele markt van meteorietenzoekers ontstaan die om ‘credentials’ te verwerven zichzelf verenigd hebben in een vakvereniging en bij onderzoeklabo’s hun ontdekkingen laten onderzoeken. Hiermee is veel meer waardevol materiaal voor onderzoekers ter beschikking gekomen. Er was op Discovery Channel een serie “Meteorite Men”, daar kan je zien wat dergelijke zoekers doen. Deze reeks wordt regelmatig nog heruitgezonden.

 5. Jurgen Kobierczynski zegt:

  Kijk hier eens…alle episodes van “Meteorite Men” op Youtube:

  • Monique Monique zegt:

   Dank je, Jurgen 🙂 Ik ga er eens lekker voor zitten en ze allemaal bekijken. Ze staan al in mijn ‘Space” map bij mijn andere waardevolle linkjes. Ik begrijp gezien je eerdere reactie dat jij het juist wél een goede zaak vindt om de meteorieten aan de gewone man te brengen. Als je het zó bekijkt heb je nog gelijk ook 😀

 6. Gaan er nog lezers bieden op zo’n stukje ruimtesteen? Met andere woorden: hebben we voldoende draagkrachtige lezers, die een paar honderd of zelfs duizend euro neer willen tellen voor een paar gram uit de kosmos?

 7. Monique Monique zegt:

  @ Jurgen – Ik heb een paar afleveringen bekeken, gaaf dat enthousiasme van die twee kerels wanneer het alarm afgaat en ze zo’n knoepert van een meteoriet opgraven (en kleinere) 😀 Precies rond deze tijd vorig jaar februari was er die meteoriet op Tsjeljabinsk die explodeerde. Ik vraag me af of daar ook het één en ander is opgegraven. In de link hieronder staat ‘wetenschappers vermoeden dat 4000 tot 6000 kilo puin van de meteoriet toch nog het aardoppervlak heeft gehaald.’

  http://www.scientias.nl/meteoriet-die-boven-rusland-explodeerde-geanalyseerd-kans-op-herhaling-lijkt-groot/94352

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.