29 maart 2024

Oudste bekende sterrenstelsel gevonden?

De ruimtetelescopen Hubble en Spitzer zouden wel eens het verste (en dus oudste) bekende sterrenstelsel gevonden kunnen hebben. We zien het stelsel zoals het eruit zag 650 miljoen jaar na de oerknal (het universum is 13,8 miljard jaar oud). Het stelsel staat bekend als Abell2744 Y1 en is dertig keer kleiner dan de Melkweg. Het stelsel produceert wel tien keer meer sterren dan de Melkweg, hetgeen normaal is voor sterrenstelsels in het jonge universum.

Volgens sterrenkundigen heeft het stelsel een roodverschuiving van acht. Die roodverschuiving is de mate waarin de golflengte van het licht verschoven is naar rodere golflengtes als gevolg van het uitdijen van het universum. De meeste extreem verre sterrenstelsels hebben een roodverschuiving van 7, terwijl sommige (onbevestigde) exemplaren een roodverschuiving van wel 11 hebben! Het is dus de verwachting dat Abell 2744 Y1 niet lang het “verste bekende sterrenstelsel” zal blijven 😉

Het volledige onderzoek kan hier gelezen worden.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. evandijken zegt

    Stel nu dat het oudste sterrenstelsel, van de aarde vandaan precies aan de andere kant van het melkwegstelsel ligt, kunnen we dat dan toch zien? Dus kunnen we door het centrum van het melkwegstelsel heen kijken?

    • Waarom dóór het centrum van het melkwegstelsel dan? Het lijkt mij niet logisch :-S
      Middellijn Melkwegstelsel is 100.000 lichtjaar. Dikte is minder dan 500 lichtjaar en neemt naar het centrum toe tot ruim 10.000 lichtjaar. Het Melkwegstelsel draait om zijn as. —–O—–

      http://www.youtube.com/watch?v=_IVqMXPFYwI

    • Olaf van Kooten zegt

      Nee, als een stelsel zich, vanaf de aarde gezien, precies aan de andere kant van de kern van de Melkweg bevindt, kun je dat stelsel slecht zien door een proces dat extinsie wordt genoemd. Neem bijvoorbeeld het sterrenstelsel Dwingeloo 1 – een groot, nabij spiraalstelsel die we bijna niet kunnen zien omdat-ie precies ‘achter’ de Melkweg staat.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Dwingeloo_1

      Nog zo’n voorbeeld is Maffei 1. Ook die staat in de “zone of avoidance” en is slecht zichtbaar. Zou het stelsel op een andere plaats aan de hemel staan, zou het 1 van de best bekende en meest waargenomen stelsels zijn.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Maffei_1

  2. evandijken zegt

    Om het “hele” heelal te kunnen zien zul je zeker een kwart omwenteling van het melkwegstelsel moet meemaken. Een mens heeft die tijd niet. Dus het probleem om het oudste sterrenstelsel in het heelal te vinden blijft bestaan. Of heb ik het toch echt mis?

    • Olaf van Kooten zegt

      Je hebt wel een punt, maar het oudste sterrenstelsel kan zich op iedere willekeurige plek aan de hemel bevinden. Ieder stelsel op grote afstand, in welke richting ook, zal de ‘oudste’ kunnen zijn. Alle stelsels op een afstand van 12+ miljard lichtjaar zien we zoals ze er erg lang geleden uitzagen.

Speak Your Mind

*