28 maart 2024

Grootste maan in het zonnestelsel helemaal in kaart gebracht

credit: USGS Astrogeology Science Center/Wheaton/NASA/JPL-Caltech

Meer dan 400 jaar na z’n ontdekking door Galileo Galilei is de grootste maan in het zonnestelsel (de Jupitermaan Ganymedes) eindelijk helemaal in kaart gebracht. Hierbij is gebruik gemaakt van de beste foto’s die gemaakt zijn door de beide Voyagers (1979) en door de Galileo-ruimtesonde (tussen 1995 en 2003).

De kaart laat zien dat de grote ijsmaan een gevarieerd geologisch karakter heeft. Het oppervlak van Ganymedes kan in twee landschappen verdeeld worden. Het ene landschap bestaat uit donkere, oeroude gebieden met veel kraters. Het andere landschap is lichter, jonger en wordt bedekt met een stelsel van groeven en richels.

Volgens de wetenschappers die de kaart gemaakt hebben, kan de geschiedenis van Ganymedes in drie periodes verdeeld worden. Eerst was hij het doelwit van grote inslagen, die tot de vorming van talrijke kraters hebben geleid. Vervolgens kwam een periode van grote tektonische beroering en ten slotte een afname van de geologische activiteit.

Het is niet de verwachting dat binnenkort een betere kaart van Ganymedes gemaakt zal worden. Daarvoor zullen we helaas moeten wachten tot de Europese Jupiter Icy Moons Explorer (JIME) zal arriveren bij Ganymedes en dat duurt nog 18 jaar 🙁

Oh, als je de grootste maan van het zonnestelsel met eigen ogen wilt zien, dan kan dat! Deze maand is Jupiter ’s avonds goed zichtbaar. Een goede verrekijker zal voldoende zijn om Ganymedes te zien, evenals de drie overige grote manen van Jupiter. Bedenkt wel dat het niet meer dan een lichtpuntje zal zijn, tenzij je een flinke telescoop op zolder heb staan 😉

Jupiter en z’n vier grote manen. Credit: WikiImages/Pixabay.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*