20 juli 2018

Bekijk de inslag van een projectiel op de maan

lichtflits maan 02

Aan alle astrofotografen: hebben jullie op 11 september 2013 toevallig de maan waargenomen? Zo ja, dan zou ik de beelden nog maar eens controleren, om te zien of om 21:07 (Nederlandse tijd) een lichtflits zichtbaar is. Astronomen denken dat een ruimterots ter grootte van een kleine auto op de maan is geknald, waarbij een heldere flits is geproduceerd, die gemakkelijk vanaf de aarde zichtbaar moet zijn geweest.

Astronomen denken dat de inslag de helderste is geweest die ooit door instrumenten is vastgelegd, met een “nagloed” van wel 8 seconden. Het inslaande object moet zo’n 400 kilo hebben gewogen, met een breedte van zo’n anderhalve meter. Het rotsblok is ingeslagen op Mare Nubium met een vermoedelijke snelheid van 61.000 km/u, hoewel daarover nog enige onzekerheid bestaat. Als dit vermoeden klopt, dan moet een krater van zo’n 40 meter ontstaan zijn, terwijl de vrijgekomen hoeveelheid energie overeen moet zijn gekomen met 15 ton TNT.

Klik op het plaatje voor een kort filmpje.

Klik op het plaatje voor een kort filmpje.

Maar hoevaak komen dingen in botsing met de maan? Astronomen weten het niet zeker. De aarde wordt dagelijks geraakt door zo’n 33 metrische ton aan meteoro

Reacties

  1. Co van Driel zegt:

    11 september … een beladen datum

  2. Martin Schoenmaker zegt:

    Ik ben benieuwd of de LADEE missie hier nog iets van gemerkt heeft. Volgens http://www.nasa.gov/mission_pages/LADEE/news/index.html#.Uw26O_ldV8E zijn ze een dag na deze inslag begonnen met de “science observations”…

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.