28 maart 2024

Een rivier van plasma beschermt ons tegen de zon

Credit: NASA images used in a photo composite by Christine Daniloff/MIT

Het aardmagnetisch veld, ook wel de magnetosfeer genoemd, strekt zich uit vanaf de aardkern tot ver de ruimte in. Uiteindelijk komt het in aanraking met de zonnewind, een stroom elektrisch geladen deeltjes die wordt uitgezonden door de zon. Over het algemeen vormt het aardmagnetisch veld een soort van schild tegen deze hoogenergetische zonne-activiteit.

Echter, als het aardmagnetisch veld in aanraking komt met het magnetische veld van de zon, een proces dat “magnetische reconnectie” wordt genoemd, dan kunnen krachtige elektrische velden de aardatmosfeer bereiken, waarbij krachtige geomagnetische stormen het gevolg zijn. Gelukkig blijkt dat een speciaal proces ervoor zorgt dat de gevolgen hiervan te overzien zijn.

Wetenschappers zijn tot deze conclusie gekomen naar aanleiding van vele observaties, die zowel vanaf de grond als in de ruimte verricht zijn. Het blijkt dat zich pluimen van laagenergetische plasmadeeltjes vormen, die vervolgens “meeliften” langs de magnetische veldlijnen, helemaal tot aan de grens met de zonnewind. Dankzij de koude, dichte plasmawolken wordt de magnetische reconnectie aldaar verzwakt, en worden de gevolgen voor de aarde dus minder ernstig. De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in Science.

Bron: Massachusetts Institute of Technology

Share

Speak Your Mind

*