17 juli 2018

B-mode polarisatie in de kosmische microgolf-achtergrondstraling

CMB-polarisation-Bmodes

Maandag a.s. om 17.00 uur Nederlandse tijd wordt bij het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) een belangrijke ontdekking bekendgemaakt in de sterrenkunde en het lijkt er volgens de geruchten sterk op dat ze met behulp van de BICEP2 detector op de Zuidpool in de kosmische microgolf-achtergrondstraling zogenaamde primordiale B-modes hebben gedetecteerd. Mocht dat echt zo zijn, dan is er iets baanbrekend aan de hand, zoals ook mag blijken uit de woorden van natuurkundige Philip Gibbs:

If true this would be a very big deal indeed because it could be a direct experimental hook into the physics of inflation and even quantum gravity. These are of course the least well understood and most exciting unchartered waters of fundamental physics. Any observation that could provide phenomenology for these areas would be the greatest empirical discovery for the foundations of our universe for decades. :bron: ViXra.

Een gedeelte van de quote heb ik zelf vet afgedrukt – het belang van deze mogelijke ontdekking aangevend. Een goed moment dus om eens aandacht te schenken aan de twee varianten van B-modes die we kennen.

B-modes

De kosmische microgolf-achtergrondstraling – op z’n Engels afgekort als de CMB (‘cosmic microwave background’) – is de straling van de oerknal, fotonen die zo’n 380.000 jaar na de oerknal vrijkwamen, het moment van ‘het oppervlak van de laatste verstrooiing‘. De in 1964 ontdekte CMB – onlangs nog herdacht – heeft een temperatuur van 2,72548

Reacties

  1. Jôghûm zegt:

    zag op teletekst (nos) dat diegenen die het rapport mochten inzien het Nobelwaardig vonden.
    en wat vind jij evan Arie, jij bent per slot onze journalist met kennis van zaken.

  2. Jôghûm zegt:

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.