29 maart 2024

Spectaculaire panoramafoto van de Melkweg gepubliceerd

Credit
NASA/JPL-Caltech/GLIMPSE Team

Het verkennen van de Melkweg is nu makkelijker dan ooit. Tijdens de TEDActive 2014 conferentie in Vancouver heeft NASA een zoombare 360-graden panorama van de Melkweg gepresenteerd. Dit fotomozaiek is opgebouwd uit 2 miljoen infraroodopames die in de laatste tien jaar zijn verzameld door de Spitzer-ruimtetelescoop. Als je het hele mozaiek zou willen uitprinten, dan heb je een vel papier zo groot als een voetbalstadion nodig!

Het mozaiek telt 20 gigapixels en maakt gebruik van het WorldWide Telescope virtualisatieplatform van Microsoft. Het mozaiek beslaat zo’n 3 procent van de sterrenhemel, maar bevat wel de helft van alle sterren in de Melkweg. Dat komt doordat de Melkweg vanaf de aarde gezien een smalle band aan de hemel vormt. Het mozaiek is vooral gebaseerd op gegevens van het GLIMPSE-project (Galactic Legacy Mid-Plane Survey Extraordinaire).

De Spitzer-ruimtetelescoop is gelanceerd in 2003 en heeft meer dan tien jaar lang de sterrenhemel in infrarood licht bestudeerd. In totaal heeft de telescoop zo’n 4142 uur (172 dagen) opnames gemaakt van de schijf (of het vlak) van de Melkweg. Nu zijn deze opnames voor het eerst aan elkaar geplakt. Maar wat zie je allemaal op het panorama?

Wel, ten eerste zie je meer sterren. Dat komt doordat het centrum van de Melkweg tjokvol met stof zit, dat ons het zicht belemmerd. Infrarood licht kan echter dwars door het stof heengaan, zodat we kunnen zien wat zich erachter bevindt. Dankzij de gegevens van GLIMPSE weten astronomen dat de Melkweg groter is dan gedacht en bovendien gevuld is met mysterieuze bellen. Deze bellen zijn feitelijk “holtes” die zijn uitgekerfd door de krachtige straling en sterrenwind van massieve sterren.

Nou, het volledige panorama kan hier bekeken worden. Overigens maken de GLIMPSE-gegevens ook deel uit van een “citizen science” project, waar gebruikers kunnen helpen bij het categoriseren van bellen en andere onbjecten in de Melkweg. Wil je meedoen? Klik dan hier!

Bron: NASA

Share

Comments

  1. Adembenemend prachtig!! Geweldig dat dit allemaal kan. We zijn gezegend dat we in deze tijd mogen leven 🙂

Speak Your Mind

*