19 juli 2018

Over de indirecte ontdekking van zwaartekrachtsgolven

binaire_pulsar

We mogen gerust stellen het wetenschappelijke nieuws afgelopen week voor 90% in het teken stond van de ontdekking met de BICEP2 detector van primordiale zwaartekrachtsgolven, afkomstig uit de inflatieperiode van de oerknal. De zwaartekrachtsgolven – ook wel gravitatiegolven genoemd, rimpels in de ruimte en tijd – zijn niet direct waargenomen, wel de polarisatie die ze hebben veroorzaakt in de kosmische microgolf-achtergrondstraling, de zogenaamde B-mode polarisatie. Ik heb in de eerste zin het woord primordiale bewust gearciveerd, want niet-primordiale zwaartekrachtsgolven, zijn eerder al op indirecte wijze ontdekt en wel door de sterrenkundigen Russell Alan Hulse en Joseph Hooton Taylor Jr. (University of Massachusetts Amherst). Het is denk ik goed om door het mediageweld van afgelopen week – waar ik zelf ook aan heb bijgedragen, mea culpa – de BICEP2 ontdekking even in perspectief te plaatsen en d

Reacties

 1. Theo Lockefeer zegt:

  Wat mij opvalt in de berichtgeving over dit onderwerp is dat de naam
  Einstein relatief weinig voorkomt terwijl zijn genialiteit ook nu weer blijkt
  of is dit een geval van selectieve perceptie 🙂

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ha, nog een Einstein-fan! 🙂

   Hawking is beslist een grote, maar voorlopig schat ik Einstein als het grootste genie op zijn vakgebied in.

   Een paar jaar geleden heb ik echter een filmpje van een heel jong kind gezien dat allerlei natuurkundige formules opschreef, alsof het niks was. Dat jochie zou wel eens het volgende genie kunnen worden.
   Helaas ben ik de link naar het YouTube-filmpje kwijt. Iemand die weet waar ik op doel en dat linkje nog wel heeft?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Bedoel je deze soms? https://www.youtube.com/watch?v=4Myy_BBBMG8 Helemaal aan het eind gaat dat joch formules opschrijven op het schoolbord.

    • Enceladus Enceladus zegt:

     Het zou hetzelfde jochie kunnen zijn, maar nu een paar jaar later. Wat ik gezien heb was een behoorlijk jong kind dat formules op de ramen schreef in zijn ouderlijk huis. Zijn ouders konden hem niet meer stoppen en het duurde even totdat ze begrepen dat ze een klein genie op de wereld hebben gezet.

     Als die knul niks overkomt, dan horen we binnen een jaar of vijf wel iets van hem en ik vermoed dat zijn ideeën weleens revolutionair zouden kunnen zijn. Want laten we wel wezen: een zeven- of achtjarige die formules uit zijn mouw schudt alsof het de normaalste zaak van de wereld is, die maakt zelfs van de allerslimste persoon hier op Astroblogs nog een intellectuele dwerg.

     groet,
     Gert (Enceladus)

 2. Je hebt helemaal gelijk, al die waarnemingen bevestigen hetgeen Einstein bijna honderd jaar geleden al voorspelde, al had hij toen geen enkel voorstellingsvermogen van de implicaties van zijn theorie. Pulsars, oerknal, zwarte gaten, het was in die tijd allemaal niet bekend. Dit herinnert mij er overigens aan dat volgend jaar wat dat betreft een jubileumjaar is, want dan is het precies honderd jaar geleden dat Einstein met z’n ART kwam. Daar zal nog menig Astroblog aan gewijd worden. 😀

 3. 21.000 lichtjaar is best wel relatief gezien dichtbij voor een nieuw zwart gat ,

  • Theo Lockefeer zegt:

   @ Edu : hoezo ? die kunnen in principe toch nog veel dichterbij zijn ?

   • Inderdaad…..melkweg 100.000LY doorsnede…..21.000LY is een flinke hap van de melkweg. Laat daar zo’n 25miljard (ruwweg 1/16 van totaal) sterren een thuis hebben, hoeveel van de wat grotere sterren is al aan zijn eind gekomen als zwart gat?

    De dichtsbijzijnde ster is 4.22LY, dus nieuwe zwarte gaten kunnen op een afstand van 4.22LY en verder ontstaan.

    Daar komt bij dat zwarte gaten niet alleen kunnen worden ontstaan uit massa, zoals een ster die sterft. Maar ook door pure energie (denk aan Cern die “mogelijk” micro zwarte gaatjes zou creeren met die energie rijke botsingen). Er hoeft niet perse een ster te sterven om een zwart gat erbij te krijgen. Alleen zijn die energie-gemaakte zwarte gaten bijna nooit stabiel en verdampen weer rap.

    • “kunnen worden ontstaan”…….sjeezus 🙂
     Die voormalige edit functie, tot 5 minuten na post, was best handig 🙂

     • Theo+Lockefeer zegt:

      Ach K.J. daar less ik gewoon ¨doorheen¨
      , bedankt voor je bijdrage !

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.