29 maart 2024

1 op 7 planetoïden brengt klein broertje mee naar de aarde

Impressie van een binaire planetoïde. Credit: ESO.


Ooit gedacht dat de planetoïden, die in vaak rampenfilms dreigend op de aarde afstevenen, per twee reizen? Uit onderzoek blijkt dat van alle planetoïden die zich in de buurt van de aarde begeven, 15 procent een tweede, kleine planetoïde met zich zou meebrengen. Maar hoe weten ze dat? Wel, ze hebben hiertoe twee Zweedse kraters bestudeerd die zo’n 16 kilometer uit elkaar liggen.

Deze kraters gaan door het leven als Lockne en Malingen en zijn respectievelijk 7,5 kilometer en 750 meter groot. Aan de hand van kleine planktonachtige fossielen heeft men de leeftijd achterhaald. Het blijkt dat beide kraters precies even oud zijn: zo’n 458 miljoen jaar.

‘Dubbele’ planetoïden zouden ontstaan wanneer ze te dicht bij de zon komen. Door de hitte zouden stukken afbrokkelen om later een maan te vormen in het spoor van de oorspronkelijke planetoïde. Uit observaties blijkt dat zo’n 15 procent van alle planetoïden die in de buurt van de aarde komt zo’n maan zou hebben.

Van alle kraters op aarde zou drie procent afkomstig zijn van een duo planetoïden. Naast de Zweedse kraters zijn nog een aantal kandidaten bekend, namelijk Clearwater East en West (Canada), Kamensk en Gusev (Rusland) en Ries en Stenheim (Duitsland). Bron: BBC.

Share

Speak Your Mind

*