17 juli 2018

Opgeknapte radiotelescoop Dwingeloo heropend door Joe Taylor

Joe Taylor opent met een druk op de knop de radiotelescoop van Dwingeloo (credit foto: RTV Drenthe)

Joe Taylor opent met een druk op de knop de radiotelescoop van Dwingeloo (credit foto: RTV Drenthe)

De radiotelescoop van Dwingeloo is vanmiddag na een restauratie van zo’n anderhalf jaar heropend door prof. Joseph Taylor, ontvanger in 1993 van de Nobelprijs na de indirecte ontdekking van zwaartekrachtsgolven, die met een druk op de knop de 25 meter grote schotel van de telescoop liet draaien. In het brandpunt van de telescoop hing een grote zak met 100 op de aarde gelijkende exoplaneten, die met enige getouwtrek – letterlijk en figuurlijk – in de schotel terechtkwamen. Doordat de schotel naar de horizon werd gedraaid rolden alle ballen op een gegeven moment de schotel uit en werden ze opgevangen door honderd kinderen, waarvan het grootste gedeelte van de scouting was. De kinderen mochten allemaal zo’n exoplaneet meenemen. Eerder op de middag was van alle vrijwilligers die met de restauratie mee hadden geholpen een groepsfoto gemaakt, hieronder mijn eenvoudige versie:

groepsfoto

De openingsverrichting met de exoplaneten werd voorafgegaan door een uitgebreid programma in de naast de radiotelescoop gelegen tent, waarbij Peter Bennema van het organiserende ASTRON, de projectleider van de restauratie, alles aan elkaar praatte. Zo waren er de nodige toespraken, zoals van Andr

Reacties

  1. Monique Monique zegt:

    Mooi verslag, leuke dag 😉

  2. Tinslee J. zegt:

    Een prachtige presentatie en “La Grande Heropening” van de Radio Telescoop Dwingeloo !

  3. A3aan v d B zegt:

    Hihi, je weet zo’n verslag van een “heropening” aardig te brengen, leuk om te lezen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.