28 maart 2024

Gooit stof roet in het eten van de BICEP2-waarnemingen?

Het restant van de supernova die in 1006 aan de hemel verscheen. Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/F.Seward et al; Optical: NOAO/CTIO/MCELS, DSS).

Onderaan deze blog is een update te zien.

Ruim een maand terug – op die gedenkwaardige 17e maart 2014 – was het wereldnieuws dat onderzoekers verbonden aan de BICEP2 detector de ontdekking bekendmaakten van polarisatie in de kosmische microgolf-achtergrondstraling, die veroorzaakt zou zijn door primordiale zwaartekrachtgolven afkomstig uit de inflatieperiode van de oerknal. Om er zeker van te zijn dat de waargenomen polarisatie niet door andere bronnen dan de zwaartekrachtsgolven van 13,82 miljard jaar oud zou zijn veroorzaakt keek men naar een stukje aan de hemel ver verwijderd van de Melkweg. Stof van de Melkweg zou per slot van rekening ook tot polarisatie van de CMB kunnen leiden, da’s de Engelse afkorting van die kosmische straling, maar dáár aan de hemel zou dat volgens de BICEP2-onderzoekers hooguit 20% kunnen uitmaken van de waargenomen polarisatie. Maar nu komt een drietal andere onderzoekers, waaronder Philipp Mertsch (Stanford University in Californië), met de mededeling dat men géén rekening heeft gehouden met stofschillen, die uitgestoten zijn door supernovae, geëxplodeerde sterren in de Melkweg.

Credit: BICEP2 Collaboration

Magnetische velden in die stofschillen zouden ook gepolariseerde microgolf-straling kunnen veroorzaken en dat zou wel eens de bron kunnen zijn van de met BICEP2 gemeten polarisatie en niet de zwaartekrachtsgolven uit de oerknal. Het zou natuurlijk ook kunnen dat beiden de polarisatie hebben veroorzaakt, dus de galactische stofschillen én de primordiale zwaartekrachtsgolven. Maar dat moet dan verder uitgezocht worden. Men verwacht ergens in oktober de resultaten van het Planck onderzoek aan de polarisatie in de CMB, dus wellicht dat die uitkomst bieden aan deze discussie. Eh…. nou we het toch over stof hebben, hieronder nog een leuke video over stof in het heelal, uche uche….

Bron: New Scientist + It’s Okay to be Smart. [Update 16 april 2014 19.45 uur] Dezelfde genoemde Philipp Mertsch, is ook op andere terreinen actief: van het waargenomen overschot aan positronen, zoals waargenomen door de AMS-2 detector aan boord van het ISS, denkt Mertsch dat niet donkere materie de bron is, maar gewone pulsars. Leuke spelbederver is die Mertsch: eerst roepen dat de polarisatie in de CMB niet van de oerknal afkomstig is, daarna dat de positron excess gewoon van pulsars komt en niet van donkere materie. 🙂 Bron: Physics World.

Share

Comments

  1. gert1904 zegt

    Ik dacht éven dat het om stof in de Aardse atmosfeer zou gaan…. Niet, dus.

  2. nee kosmisch stof, cosmic ashes to ashes, cosmic dust to dust

Speak Your Mind

*