18 juli 2018

NASA ontdekt mysterieuze teleconnectie klimaat Noord- en Zuidpool

Door onderzoek aan lichtende nachtwolken is een teleconnectie ontdekt tussen het weer op de noord- en de zuidpool

Door onderzoek aan lichtende nachtwolken is een teleconnectie ontdekt tussen het weer op de noord- en de zuidpool

Door waarnemingen aan de lichtende nachtwolken met de in 2007 gelanceerde Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) satelliet van de NASA hebben wetenschappers ontdekt dat er een soort van Teleconnectie is tussen het weer en klimaat van de Noord- en de Zuidpool. Die lange afstandsconnectie zorgt er voor dat veranderingen in het ene gebied direct worden doorgegeven aan het andere gebied. Klinkt allemaal erg mysterieus en voorlopig is het dat ook. Die blauwe opgloeiende

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Het eerste wat bij mij opkomt: moet haast wel iets te maken hebben met het magnetisch veld.
  Ben heel benieuwd of op basis hiervan straks lange termijn weersverwachtingen mogelijk worden.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Philip zegt:

  Het magnetisch veld neemt al jaren in kracht af, hierdoor word er ook minder kosmologische straling tegen gehouden, zo dus bereikt er ook meer kosmologische straling de hoogste regionen en zelfs aardoppervlakte.
  Dus de correlatie, kosmologische straling, aardmagnetisch veld en het klimaat is zo ver nog niet gezocht.

 3. Teleconnectie gaat puur over de jetstream. Het klinkt mysterieus, maar wil niks anders zeggen als ver (tele) verbinding (connectie). Die jetstream is aan verandering onderhevig en dezelfde jetstream blijkt in staat te zijn om die veranderingen binnen twee weken “door te geven” aan de tegenpool (noord naar zuid, of andersom).

  En onderweg heeft het dus ook gevolgen, wat meetbaar was in Noord Amerika.

  In het stuk staat verder;
  “When you change circulation, you change temperatures,” Randall told Live Science. If you change temperatures in one area but not another, it changes winds. It creates a feedback system, so whatever happens in the Northern Hemisphere propagates down to the Southern Hemisphere, she said.”

  Magnetisch veld heeft met dit verhaal niets te maken. Cosmic radiation of van onze zon, zonnewind, heeft geen of amper (max 10%) invloed op klimaat. Het is niet “gewoon zonlicht” maar hoog-energetische deeltjes (geen photons) die uit de zon gekwakt worden. Toen de zon nog jong was bijvoorbeeld, was zijn helderheid (normaal zonlicht) 30% zwakker, maar de zonnewind 700 x hoger….toch ontstond er hier een leefbaar klimaat.

  Ook al zou het magnetisch veld afnemen en er meer zonnewind binnen dringen…ik zie het verband niet met het artikel. Dat gaat over een connectie tussen noord en zuid, niet over klimaatverandering.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.