28 maart 2024

Gaswolk G2 nabij Melkwegcentrum houdt stand

Computersimulatie van het opslokken van een gaswolk die het zwarte gat in het Melkwegcentrum nadert. (ESO/MPE/Marc Schartmann).

Het lijkt erop dat de gaswolk ‘G2’, die het superzware zwarte gat in de kern van de Melkweg heel dicht is genaderd, nog ongeschonden is. Althans: in het nabij-infrarood was de gaswolk medio maart nog steeds detecteerbaar met de Keck II-telescoop op Hawaï. Volgens de astronomen van de UCLA Galactic Center Group die deze waarnemingen hebben gedaan betekent dit waarschijnlijk dat G2 niet alleen uit gas bestaat, maar ook een ster bevat. Een gewone gaswolk zou inmiddels aan flarden moeten zijn getrokken. G2 is in 2011 ontdekt met de Europese Very Large Telescope in Chili. Verwacht werd dat de gaswolk in de loop van dit voorjaar zou worden opgeslokt, maar dat is dus (nog?) niet gebeurd. Voor astronomen die het verloop van de gebeurtenissen op röntgengolflengten volgen is dat geen leuk nieuws. Als G2 geheel uit gas bestond, zou hij geleidelijk door het galactische zwarte gat worden opgeslokt. En daarbij zou het gas zo heet worden, dat het hart van de Melkweg nog jarenlang een verhoogde röntgenhelderheid zou vertonen. Nu het erop lijkt dat er een ster schuilgaat in G2, gaat dit röntgenfeestje mogelijk niet door. Een ster heeft genoeg substantie om de getijkrachten van het zwarte gat te weerstaan en zal er – met omringend gas en al – simpelweg vlak langs scheren. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. de+neuzelt+ook+maar+wat+mee zegt

    ja Ewald dat “nieuwtje” bedoelde ik.
    en ? zit er nu wel of geen ster in die wolk.
    we zijn al bijna weer een half jaar verder.
    gelet op het aantal kosmologische herroepingen en//of vondsten van alleen al het laatste kwartaal zou je verwachten dat een happening met deze impact meer aandacht zou krijgen.

Speak Your Mind

*