28 maart 2024

Cassini kiekt Uranus vanaf de ringen van Saturnus

Uranus is zichtbaar links bovenin de opname. Klik voor een grotere versie. Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI.

De meeste van jullie zullen wel eens gehoord hebben van de term “pale blue dot“. Op 14 februari 1990 maakte Voyager 1 voorbij de omloopbaan van Pluto een foto van de aarde. Alles wat zichtbaar was, was een zwak blauw stipje – een “pale blue dot” in de woorden van de (veel te vroeg overleden) sterrenkunde-popularisator Carl Sagan.

Op 11 april 2014 heeft de Cassini-ruimtesonde opnames gemaakt van de ijsreus Uranus, vanaf de ringplaneet Saturnus. Het resultaat is een nieuwe “pale blue dot”! De kleur van Uranus is het resultaat van de aanwezigheid van methaan in diens hoge atmosfeer. Methaan absorbeert rood zonlicht, maar kaatst blauw zonlicht weer terug de ruimte in. Vandaar dat Uranus vanaf een afstand blauw lijkt (hetzelfde geldt overigens nog sterker voor Neptunus).

Bovenstaande opname is gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Op dat moment bedroeg de afstand tot Uranus 28,6 AU (1 AU is de afstand aarde-zon), oftewel 4,3 miljard kilometer. Vanaf die afstand is de 51.000 km grote planeet gereduceerd tot een stipje van enkele pixels (die bovendien digitaal bewerkt moesten worden om zichtbaar te worden).

Bron: io9

Share

Speak Your Mind

*