28 maart 2024

Nieuwe ‘nabije’ hypersnelle ster ontdekt

credit: Ben Bromley / University of Utah.

Een team van Amerikaanse en Chinese astronomen hebben een nieuwe hogesnelheidsster ontdekt. De ster, die met een snelheid van ruwweg twee miljoen km/uur beweegt, is de meest nabije en de op één na helderste in zijn soort.Tot nu toe hebben astronomen een stuk of twintig hogesnelheidssterren opgespoord. Ze bevinden zich ver boven het vlak van ons Melkwegstelsel. De manier waarop ze bewegen wijst erop dat ze uit het Melkwegcentrum afkomstig zijn. Vermoed wordt dat de opvallend snel bewegende sterren ooit deel uitmaakten van dubbelsterren die te dicht langs het superzware zwarte gat in het hart van ons Melkwegstelsel zijn gescheerd. Bij zo’n ontmoeting wordt een dubbelster uit elkaar getrokken: de ene ster komt in een krappe baan om het zwarte gat terecht, de andere wordt de Melkweg uit geslingerd.De nieuwe hypersnelheidsster is ontdekt met de Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST), een 4-meter telescoop van de nationale sterrenwacht van China. Met deze telescoop wordt de verdeling van sterren in de Melkweg in kaart gebracht. Ten opzichte van ons zonnestelsel heeft de nieuwe hypersnelheidsster, die de aanduiding LAMOST-HVS1 heeft gekregen, een snelheid van 2,2 miljoen km/uur. Zijn snelheid ten opzichte van het centrum van de Melkweg bedraagt ongeveer 1,8 miljoen km/uur. Hoewel hij de meest nabije van alle hypersnelheidssterren is, is hij altijd nog ruim 40.000 lichtjaar van ons verwijderd. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. Zou het nog planeten hebben?

  2. Voor planeten die een dubbelster als thuisbasis hebben, is maar een type orbit/omloop mogelijk. Haal je een ster weg, is de planeet al verloren vanwege het “verbreken” van de zwaartekracht factoren die de orbit mogelijk maakten. Als je vervolgens een ster in een zwart gat laat verdwijnen en de andere met hoge snelheid de melkweg uit gooit, kan je er gerust vanuit gaan dat er geen planeet meer in beeld is.

  3. Olaf van Kooten zegt

    Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als zo’n runaway star deel heeft uitgemaakt van een minder nauwe dubbelster (met onderlinge afstand van 30 AU bv.) dan zouden evt aanwezige planeten om één van de twee sterren gedraaid hebben. Dan kunnen ze alsnog weggeslingerd worden, maar dat hoeft niet persee.

    edit: volgens space.com worden planeten bij dit proces inderdaad weggeschoten – en niet te zuinig:

    http://www.space.com/15023-warp-speed-planets-light-speed.html

    • Ik was net van plan om te reageren 🙂

      Het zou betekenen dat de zwaartekracht van die ster sterk genoeg was om de planeet “vast te houden” als het met zo’n snelheid weg schiet 🙂

      Het is al amper te bevatten dat die ster zelf niet uit elkaar valt vanwege de enorme versnelling

Speak Your Mind

*