20 juli 2018

Gerucht: BICEP2-signaal zou ‘vervuild’ zijn met straling Melkweg

bicep2-b_over_b_rect_BICEP2_header

Op maandag 17 maart j.l. kon de hele wereld horen dat het team natuurkundigen van de BICEP2-detector bij het Scott Amundsen station vlakbij de Zuidpool met die detector in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB) B-mode polarisatie had ontdekt, die veroorzaakt zou zijn door primordiale zwaartekrachtsgolven, ontstaan tijdens de zogenaamde inflatieperiode van de oerknal. Geweldige nieuws, dat insloeg als een bom en dat tot een ware stortvloed aan wetenschappelijke artikelen leidde, die allemaal gingen over de analyses en consequenties van de waarnemingen – inmiddels al zo’n 305! Nou gaat echter het gerucht in de blogosfeer van natuurkundigen – zoem zoem zoem op Resonaances van natuurkundige Adam Falkowski alias Jester – dat het zou kunnen zijn dat het BICEP2-signaal van de B-mode polarisatie vervuild zou zijn met voorgrondstraling, afkomstig van het magnetische veld van de Melkweg. En dat heeft allemaal te maken met deze kaart van dat magnetische veld, dat gemeten is met de Planck satelliet en die deze week op een conferentie werd gepubliceerd:

Planck_353GHz

Enkele weken geleden was er al een publicatie van de resultaten van Planck aan dat magnetische veld, maar toen werd bovenstaande kaart niet getoond. Waar het om draait is dat het BICEP2-team maar een klein stukje van de hemel heeft gemeten, ver weg van de Melkweg. Dat deden ze om te voorkomen dat in het gemeten signaal vervuiling zou zijn van straling, die afkomstig is van de Melkweg. Hieronder zie je het gebied dat met BICEP2 is waargenomen, het kleine, gebogen stukje onderaan.

bicep2_loops

BICEP2 keek in

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.