16 augustus 2018

Hoe zou het eruit zien als Saturnus recht op ons afkomt?

Afgelopen weekeinde bereikte Saturnus z’n kortste afstand tot de aarde: 1,3 miljard kilometer. Maar stel je voor dat Saturnus een rotschop zou krijgen en recht op ons afkomt. Wat zou er gebeuren? Wel, onze planeet zal het niet overleven, maar we krijgen wel een spectaculair schouwspel voorgeschoteld.

Onderstaande video is gemaakt door een computerkunstenaar die zichzelf YetiDynamics noemt. De invloed van de zwaartekracht van Saturnus op onze planeet wordt trouwens (expres) genegeerd. In werkelijkheid zal de aarde uiteenvallen voordat we het oppervlak1 van Saturnus bereiken.

Gelukkig is bovenstaand scenario onmogelijk. Maar laten we een minder extreme versie bedenken: Saturnus op de positie van Mars. Wat zouden we dan zien? Nou, ook dat wordt behoorlijk spectaculair, kan ik je

Noten
 1. in werkelijkheid heeft Saturnus helemaal geen oppervlak. De ringplaneet is een gasreus en is dus per definitie opgebouwd uit gassen en vloeistoffen []

Reacties

 1. Co van Driel zegt:

  Prachtig filmpje … miauw !!!

 2. Monique Monique zegt:

  Valt mij ergens zwaar tegen dat als Saturnus op de positie van Mars staat dan ongeveer een kwart zo groot lijkt als een volle maan :-S
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Planets2013.jpg

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Haha tsja daar kan ik weinig aan veranderen 😛

   (Ik vind het trouwens spectaculair genoeg, een kwart de volle maan en zichtbare ringen 😉 )

   • Monique Monique zegt:

    Ik kan er met mijn pet niet bij, Olaf 🙁 Het is dan wel niet zo’n grote gasreus als Jupiter maar toch…
    Als je Saturnus op de plaats van Mars schuift dan verwacht ik een heel ander uitzicht. Jammer, laat Saturnus dan maar gewoon op z’n plek hangen 😀 Hoewel… stel dat we in een andere baan geslingerd worden.
    Dat scheelt een hoop reistijd om andere planeten te ontdekken (hihi) Dan moeten we wel in een habitable zone terecht komen natuurlijk.

 3. Jurgen+Kobierczynski zegt:

  Juist gesimuleerd… valt nogal mee, Saturnus in de plaats van Mars…voor de komende paar jaar, maar daarna ieder jaar een ijstijd!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.