28 maart 2024

Omloopbaan van exoplaneet Beta Pictoris b is vastgesteld

Deze compositiefoto toont de naaste omgeving van Beta Pictoris, zoals gezien in het infrarood. Credit: ESO/A.-M. Lagrange et al.

Met behulp van een nieuw apparaat, de Gemini Planet Imager (GPI), heeft men de omloopbaan vastgesteld van de exoplaneet Beta Pictoris b, die zich bevindt op een afstand van 63 lichtjaar vanaf de aarde. Men heeft deze planeet gefotografeerd en z’n baan precies berekend. Deze baan blijkt overeen te komen met de tweede, vervormde stofschijf rondom de ster Beta Pictoris.

Beta Pictoris is de één-na-helderste ster van het zwakke (zuidelijke) sterrenbeeld Pictor (Schilder). Deze ster is zo’n 8 tot 20 miljoen jaar oud en is dus nog een jonkie. Beta Pictoris is bijna dubbel zo zwaar als onze zon en ongeveer 9 keer zo helder. Rondom de ster bevindt zich een uitgestrekte stofschijf. Zo’n 10 jaar geleden heeft men een tweede stofschijf ontdekt, die een hoek maakt t.o.v. de hoofdschijf. Naast de twee stofschijven bevat het Beta Pictoris-stelsel ook drie puingordels, vergelijkbaar met ‘onze’ planetoïdengordel en Kuipergordel.

Credit: NASA/ESA

Momenteel is slechts één planeet bekend bij Beta Pictoris, hoewel meerdere exemplaren wellicht op ontdekking liggen te wachten. Beta Pictoris b weegt ongeveer evenveel als vier Jupiter’s en is nog niet ‘uitgevormd’ – de planeet is nog steeds bezig z’n definitieve vorm te bereiken. De afstand tussen de planeet en moederster is vergelijkbaar met die tussen Saturnus en de zon.

De laatste waarnemingen die verricht zijn door de GPI hebben uitgewezen dat de omloopbaan van Beta Pictoris b overeenkomt met de tweede (verstoorde) stofschijf en dat de planeet zelfs de oorzaak van deze verstoring zou kunnen zijn. Daarnaast zou Beta Pictoris eind 2017 z’n moederster kunnen bedekken, maar dat is niet helemaal zeker. Als dat inderdaad gebeurt, zal de exacte grootte van de planeet kunnen worden gemeten en wellicht ook zijn chemische samenstelling.

Het Beta Pictoris systeem. Credit:ESO/A.-M. Lagrange et al.

Bron: Science Newsline.

Share

Speak Your Mind

*