16 augustus 2018

Schitterende timelapse van een draaiende supercel boven Wyoming

supercel
In de Verenigde Staten wemelt het van de stormjagers, mensen die maar

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Schitterend 😀 – mothership supercells zijn sowieso het mooist 😉

  Trouwens: een supercel is niet persee het heftigste soort onweer. Het heeft vaak wel de hardste rechte winden, de meeste kans op tornado’s en de grootste hagelstenen. Maar niet persee het meeste neerslag of de meeste ontladingen. Je hebt zelfs ‘droge’ supercellen 😉

  Toegegeven, supercellen kunnen ook bijzonder heftig uitpakken, maar dat kunnen andere soorten onweersbuien ook. Zeer natte supercellen houden volgens mij wel het record qua hoeveelheid neerslag (orkaangerelateerde zaken buiten beschouwing gelaten).

 2. Jij bent meer de expert van extreem weer, dus ik geloof het graag. Op die Wikipediapagina wordt over supercellen gezegd dat ze het zwaarste type onweersbuien zijn dat kan voorkomen, dus daar ben ik maar even van uit gegaan. Niet te hopen dat zo’n bui hier komende dagen na dat warme weer over komt in Nederland. 🙂

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Ach we hebben ieder jaar wel een aantal supercells in Nederland, maar gelukkig bijna geen mothership varianten 😉 [ik geloof in 1997 voor het laatst, gelukkig zonder tornadogenese]

   • Komen er van de week geen onweersbuien aan in Nederland? – woehahaha…. 😎

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

     Misschien een enkel warmteonweder (zo heten kortlevende zeer plaatselijke onweersbuitjes), maar tot aan donderdag is er geen front te bekennen (grens tussen weertypes) en ook op grote hoogte waait de wind uit gunstige hoek (voor de onweershaters dan 😛 ) , dus het zal wel meevallen met dat onweer.

     Vergeet niet, dat een hoge temperatuur niet de enige vereiste is! Een veel koudere (noordelijke) wind op grote hoogte (5 tot 8 km), de aanwezigheid van een straalstroom, de luchtvochtigheid, de atmosferische instabiliteit (dat weer samenhangt met fronten) dat zijn allemaal zaken die meespelen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.