18 augustus 2018

“Met mini-wormgaten kunnen je boodschappen door de tijd sturen”

quantum wormhole

Volgens een aantal wetenschappers is het mogelijk om door middel van wormgaten boodschappen door de tijd te zenden. Wormgaten zijn een uitvloeisel van de wetten van Einstein en zijn simpelweg tunnels door de ruimtetijd. Dit biedt allerlei boeiende mogelijkheden, van tijdreizen tot instant communicatie.

Er is echter een probleem: de wormgaten van Einstein zijn berucht om hun instabiliteit. In 1988 beweerde Kip Thorne een manier te hebben gevonden om zo’n wormgat langer open te houden, namelijk via een vorm van negatieve energie dat Casimir-energie genoemd wordt. Het Casimir-effect is iets dat sommige mensen wel kennen van natuurkunde op de middelbare school.

Wat ze je vast niet geleerd hebben, is dat het Casimir-effect een kwantummechanisch effect is. Het vacu

Reacties

 1. Cyrine zegt:

  Dat is zo gaaf! Ik vind het toch moeilijk te begrijpen, reizen door de tijd. Maar denk eens aan alle mogelijkheden! Communiceren met wezens uit het verleden, om maar iets te noemen. Ik heb deze blog recentelijk ondekt en ben blij dat ik hem gevonden heb! Ik zocht al een tijdje naar een blog over mijn intresse (zeg maar gerust: obsessie!), astronomie. Natuurlijk zijn de meesten hier al volwassen (ik niet, ik ben 15), maar dat zal me niet tegen houden zoveel mogelijk over astronomie te weten te komen!

  Cyrine

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Ik weet bijna zeker dat alle volwassen hier het alleen maar toejuichen als ook jongeren hier op Astroblogs actief zijn. Gisteren was ik op het Plancks-symposium in Utrecht en daar lag de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen ver beneden mijn eigen leeftijd. Ik heb het als zeer inspirerend ervaren dat zoveel jonge mensen natuurkunde studeren.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Cyrine zegt:

   Dat is fijn om te horen :). In mijn eigen omgeving word ik vooral gezien als weirdo!

   Cyrine

   • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Nou dat ligt dan toch echt aan jouw omgeving. De meeste meiden van jouw leeftijd zijn alleen geinteresseerd in shoppen en de godganse dag op hun telefoon kijken. Wees blij dat jouw interesse verder reikt dan dat!

 3. rudiev zegt:

  Staat een klein tiebfautjuh in de tweede alinea, het is niet casimi-energie maar casimir-energie 🙂 Maar dit terzijde.

  Ik kan me overigens niet herinneren dat ik het casimir effect op school heb gehad, ik heb maar de mavo gedaan. Ook op de mts natuurkunde heb ik dit niet gehad, maar mijn richting was ook technische informatica. Ik ken het casimir effect alleen van wat ik op internet heb gelezen/geleerd. Volgens mij leerde ik pas 2e klas mavo met scheikunde dat er atomen bestonden 🙂

  Het casimir effect is afhankelijk van de vacuumsenergie waaruit virtuele deeltjes onstaan, in dit geval spelen de virtuele fotonen een rol. Het casimir effect is alleen meetbar bij zeer kleine tussenruimtes tussen de metalen platen. De afstand tussen de metalen platen is bepalend voor welke virtuele fotonen er tussen de metalen platen kunnen onstaan, het is bepalend voor de mogelijke frequenties van de virtuele fotonen. Als we de afstand tussen de metalen platen meten dan komt dit overeen met één golflengte en dus een frequentie. Alleen virtuele fotonen met een hele veelvoud van deze frequentie kunnen tussen de metalen platen onstaan. Er kunnen tussen de metalen platen namelijk alleen virtuele fotonen met hele golflengtes onstaan en niet gebroken golflengtes. Hierdoor is het aandeel virtuele fotonen tussen de metalen platen minder dan buiten de metalen platen en is de druk van de virtuele fotonen buiten de metalen platen groter dan tussen de metalen platen. Hierdoor worden de metalen platen naar elkaar toe gedruk en zie hier het casimir effect.

 4. Mardi Mardi zegt:

  Bij de laatste natuurkunde lessen op school bij mij, waren ze er net zo’n beetje achter
  dat de Aarde rond, in plaats van plat was 🙂
  laat staan dat we onderricht kregen in het Casimir-effect.
  Heel het Casimir-effect is mij dan ook volslagen onbekend, tot nu toe (dankzij AB)
  Zo zie je maar weer, nooit te oud om te leren.

 5. lange+wapper zegt:
 6. Monique Monique zegt:

  Wat is tijd? Iedereen ervaart dat toch anders?
  Wij ervaren tijd als mens, hoe ervaart een dier of plant tijd? Wij hebben een klok, agenda en we schrijven gebeurtenissen op. Tijd is een soort bewustwording. Verleden, heden en toekomst ontstaan. Het eerste en laatste, verleden en toekomst, is niks. Het ene is geweest en het ander moet nog komen. Je zou haast denken dat ‘heden’ de kern is met 2 verschillende richtingen (en wormgaten?) erbij. Want je hebt herinneringen (richting terug) en je heb toekomstplannen (richting vooruit)

 7. rudiev zegt:

  Als we een wormgat kunnen maken, hoe kan je invloed uitoefenen waar de andere kant van het wormgat uitkomt? En als we twee punten in de ruimtetijd met elkaar verbinden, wat doet de beweging van de aarde, zonnestelsel en sterrenstelsel door de ruimte hier op aan? En als je een bericht in de tijd kan versturen, dan moet er wel een ontvanger zijn die dit begrijpt en de boodschap kan ontvangen en ontcijferen. Gebruik van een laser snap ik wel, maar de eerste laser was er pas in 1960 als ik het goed heb, dus een laserstraal met informatie verder terug sturen heeft geen enkele zin. Hoewel enkele dagen terug natuurlijk al handig kan zijn om bijvoorbeeld sportuitslagen even terug naar jezelf te zenden 🙂 En als we een laserstraal naar een andere tijd kunnen versturen, zou dit invloed kunnen hebben op de energiebalans van het universum als je energie uit de ene tijd naar een andere tijd verstuurt?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.