19 juli 2018

Donkere gaswolk blijkt een mislukt sterrenstelsel te zijn

smithcloud large

Een bekende gaswolk in de buurt van de Melkweg blijkt een schild van donkere materie te hebben. Zonder dit schild zou de wolk, die bekendstaat als de Smithwolk, allang uiteen zijn gevallen, zo blijkt uit recent onderzoek. Als die conclusie klopt, dan is de Smithwolk eigenlijk een mislukt sterrenstelsel!

De Smithwolk is een zogenaamde hogesnelheidswolk (High Velocity Cloud), een sterloze wolk die (vooral) uit waterstofgas bestaat, die in omloop is rondom de Melkweg. De Melkweg heeft honderden van deze sterloze satellieten, die vooral bestaan uit restanten van het ontstaan van de Melkweg, en uit gassen die door supernovae zijn uitgestoten. Sommige hogesnelheidswolken zijn echter later pas door de Melkweg ingevangen en hebben dus een andere geschiedenis.

Voorgaande studies hebben uitgewezen dat de Smithwolk miljoenen jaren geleden in botsing is gekomen met de Melkweg. Hierbij zou de wolk aan stukken gescheurd moeten zijn. Dat is schijnbaar niet gebeurd en dat betekent dat de wolk significante hoeveelheden donkere materie moet bevatten. Als dat zo is, dan is de Smithwolk helemaal geen hogesnelheidswolk, maar een mislukt dwergstelsel met alle benodigde ingredi

Reacties

  1. gert1904 gert1904 zegt:

    Dat zijn toch wel 230 km/sec.?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.