17 juli 2018

Opportunity maakt schitterende panoramafoto

Opportunity Sol 3659 may 2014

De Amerikaanse planeetverkenner Opportunity heeft vanaf de rand van een rotskam een prachtige panoramafoto geschoten van de enorme Endeavour-krater op Mars. De Marsrover is sinds februari onderweg van de beroemde Jelly Doughnut-steen richting Murray Ridge, een rotskam aan de westelijke rand van Endeavour. Het is de verwachting dat deze rotsen rijk zijn aan gehydrateerde kleimineralen, een herinnering aan een waterrijk verleden.

De Endeavour-krater is 22 kilometer breed. Dat betekent dat het de Marsrover jaren zou kosten om de gehele krater te verkennen! Daar kunnen ze natuurlijk niet aan beginnen, dus ze gebruiken waarnemingen van de “spionagesatelliet” MRO om interessante bestemmingen te identificeren. Volgens de metingen van MRO zou de rotskam Murray Ridge een schat aan wetenschappelijke informatie moeten opleveren, waarbij de zojuist genoemde kleimineralen een sleutelrol zouden moeten vervullen.

Opportunity heeft er inmiddels meer dan tien jaar opzitten op de Rode Planeet. In totaal heeft de Marsrover 3675 dagen1 rondgereden op onze naaste buur, terwijl de garantie na 90 dagen al verstreken was. De rover is nog altijd in blakende gezondheid en zou (met een beetje geluk) nog eens 10 jaar onderzoek kunnen verrichten.

Bron: Universe Today

Opportunity panorama Endeavour Sol 3665 may 2014

Noten
  1. Marsdagen, wel te verstaan []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.