28 maart 2024

Een levensvatbare omgeving op een Martiaanse vulkaan?

Braided fluvial channels (inset) emerge from the edge of glacial deposits roughly 210 million years old on the martian volcano Arsia Mons, nearly twice as high as Mount Everest. (Colors indicate elevation.) credit: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University/Brown University.

In het recente verleden is de vulkaan Arsia Mons op Mars uitgebarsten. Dat is op zich al bijzonder, omdat Mars geacht wordt om vulkanisch dood te zijn. Maar er is meer: op dat moment was de vulkaan bedekt met een dikke gletsjer. Het gevolg laat zich raden: een enorme hoeveelheid ijs moet zijn gesmolten als gevolg van de hitte van de vulkaan.

Arsia Mons is twee keer hoger dan Mount Everest en de op-twee-na hoogste vulkaan op de Rode Planeet. Een geologische analyse heeft uitgewezen dat de noordwestzijde van de vulkaan zo’n 210 miljoen jaar geleden z’n laatste uitbarsting heeft gehad. Op hetzelfde moment was de vulkaan bedekt met gletsjers. Het gevolg zou dan honderden kubieke kilometers aan smeltwater zijn geweest. Waar water is, zou leven kunnen zijn, toch?

Nu lijkt 210 miljoen jaar niet erg recent, maar de ooit-levensvatbare omstandigheden die door de Marsrovers ontdekt zijn, zijn van veel eerdere datum: twee tot drie miljard jaar. Dat betekent dat Arsia Mons een interessant doelwit vormt voor toekomstige missies. Overigens lijkt het erop dat de deel van het gletsjerijs nog altijd aanwezig is, hoewel bedekt met een laagje stof. Dat maakt Arsia Mons ook interessant voor bemande missies!

Het volledige onderzoek kan hier gelezen worden.

Bron: Brown University

Share

Comments

  1. 210 miljoen jaar geleden,.. hoe lang is het geleden dat de Aarde in uitbarstingen was? als dit overeen komt dat is er iets met gravity in ons zonnestelsel geweest

  2. Olaf van Kooten zegt

    onze aarde is nog steeds in uitbarsting, vulkanen gaan voortdurend af. dus ik snap je punt niet helemaal.

    • De massale echte zware en grote uitbarstingen dat de hele Aarde omvat, die hogere levensvormen uitroeien en plaats maakt voor nieuwe levensvormen.

      Eens in de xxx aantal miljoenen jaren is er wat aan de hand, ook hier, dus mijn vraag was wanneer was de laatste geweest hier op Aarde?

      • Olaf van Kooten zegt

        Die vonden plaats 200 miljoen en 250 miljoen jaar geleden. Ik zie dus geen verband met de uitbarsting op Mars.

  3. 210 miljoen jaar geleden was Mars allang zijn atmosfeer kwijt, voor zover het die al ooit gehad heeft. Dus water kan alleen in ijsvorm aanwezig zijn. Als het smelt, gaat het direct over van ijs in waterdamp/gasvorm.

    “Waar water is, zou leven kunnen zijn, toch?”
    zou moeten zijn
    “Waar water in vloeibare vorm aanwezig is, zou leven kunnen zijn, toch?”

    • Olaf van Kooten zegt

      Niet overal zal de hele ijsmassa gesmolten zijn. Binnen het ijs ontstaan dan gletsjermeren, van het soort die je ook op Antarctica kunt vinden. Deze zijn niet blootgesteld aan de atmosfeer.

      • Ja dat klopt….en dat water is een paar honderd tot misschien een een paar duizend jaar vloeibaar gebleven….200 tot 250 miljoen jaar geleden. Zoals in het artikel staat;
        “Scanlon’s back-of-the-envelope calculation suggests the lakes could have persisted or hundreds or even a few thousand years.”

        Dus de titel van het artikel geeft de suggestie dat er nu nog een leefbare zone aldaar zou kunnen zijn, en dat is niet zo. Misschien was dat even het geval miljoenen jaren geleden.

Speak Your Mind

*