18 juli 2018

De jet van M87

Het is denk ik anderhalf jaar geleden dat Jos Haring me de uitdaging gaf om de

Reacties

 1. Wat een verbluffend resultaat Paul, echt heel goed. Ook mooi te zien hoeveel sterrenstelsels er wel niet op z’n foto staan. Daar had je toch een bepaald programma voor om ze te herkennen? Hoe heette dat ook al weer?

 2. Dankje Arie. Het programma heet Unimap, maar dat stond al in de tekst 😉

 3. Monique Monique zegt:

  Handig zo’n programma als Unimap ter ondersteuning van foto’s. Jammer dat zoiets niet voor ‘bewegend’ beeld bestaat. Gewoon…voor dubbelcheck.
  Er is wel een truc te verzinnen maar dat kost tijd. Ik heb autostar op mijn telescoop en gebruik het meestal niet. Het is in mijn geval niet nauwkeurig doordat ik bij het uitlijnen één van de twee helderste sterren mis omdat b.v mijn dak of boom ervoor zit (zucht) Die andere manier van uitlijnen maakt dan ook geen verschil. Met Stellarium, een goede verrekijker en viewfinder kom ik een heel eind. Bovendien heb je dan zelf nog wat moeite te doen.
  De foto vind ik overigens supermooi Paul 😉

 4. Jan Brandt zegt:

  Ha die Paul….Echt helemaal f…ing geweldig gedaan!!! Vroeger toen wij nog “astronomisch jong waren” durfde je over het maken van zo’n opnamenog niet eens te dromen. Dat was alleen maar voor de “grote onbereikbare astro-goden hoog bovenop Mount Palomar” en zo… en nu kan je, als eenvoudigen amateur, dit soort waanzinnige plaatjes “zomaar vanuit je Drentse achtertuintje schieten”!!! Eh….trouwens, zo vraag ik mij nu af….zou ik dit ook voor elkaar kunnen krijgen met mijn CANON 1000D en mijn 20cm F6 Newtonnetje….met de hand gevolgd?? Ik zag namelijk dat je o.a. 15 luminance opnames van 5 minuten hebt gemaakt….enne….zou ik bijvoorbeeld met 10 DSLR subjes van 5 minuten die beroemde Jet ook aan MIJN astrofotografische bejaarden te huis plaatjes verzameling kunnen toevoegen????

  • Hé Jan. Ik denk dat je het kan lukken. Het lastige van de jet is niet dat hij heel erg zwak is, maar dat hij klein is en snel overbelicht raakt door de kern van het stelsel. Op één sub is hij al te zien. Zorgvuldig stretchen is de clou.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.