28 maart 2024

Is “ruig ruimteweer” slecht nieuws voor leven bij rode dwergen?

Credit: David A. Aguilar (CfA)

Is buitenaards leven toch zeldzamer dan gedacht? Astronomen kijken vaak naar rode dwergsterren bij de zoektocht naar potentieel leefbare exoplaneten, aangezien de meeste sterren nou eenmaal rode dwergen zijn. Een nieuwe studie heeft echter uitgewezen dat het ruige ruimteweer een beperkende factor zou kunnen zijn.

De aarde wordt beschermd tegen de schadelijke invloed van de zon door het aardmagnetisch veld. Bovendien staat de aarde op een relatief veilige afstand van 150 miljoen kilometer. Rode dwergsterren zijn echter een stuk koeler dan de zon. Dat betekent dat een planeet een stuk dichterbij moet staan om potentieel leefbaar te zijn. Als gevolg wordt die planeet blootgesteld aan een stuk ruiger ruimteweer.

Voorheen werd vooral gekeken naar de invloed van sterrenvlammen (waar rode dwergsterren berucht om zijn) op de atmosfeer van een planeet. Nu heeft men gekeken naar de sterrenwind zelf, de voortdurende stroom van elektrisch geladen deeltjes die door sterren worden uitgezonden. Hiertoe heeft men een computersimulatie gedraaid en hieruit blijkt dat het magnetische veld van zo’n planeet ernstig te lijden heeft onder dit voortdurende bombardement.

Bijkomend gevolg is dat de atmosfeer van de planeet na verloop van tijd weggeblazen zal worden, ongeveer zoals bij Mars is gebeurd. Voordeel is wel dat zo’n planeet bijzonder heftige en spectaculaire poollichten zal kennen, wellicht wel 10.000 keer sterker dan op aarde. Maar ja, als er niemand is om ervan te genieten, dan heb je daar geen zak aan.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Share

Speak Your Mind

*