29 maart 2024

“Planeten ontstaan sneller dan gedacht”

Credit: Speed metal, Science 6 June 2014.

Een internationaal team van wetenschappers heeft aanwijzingen gevonden voor verrassend snelle planeetvorming. Volgens hun studie ontstaan de kernen van planeten niet na miljoenen jaren, maar na honderdduizenden jaren.

Wetenschappers denken dat ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden weinig meer was dan de zon met een omringende moleculaire gaswolk. Deze wolk “stolde” tot een protoplanetaire schijf, waaruit vervolgens weer planetesimalen gevormd zijn. Vanuit deze planetesimalen zijn vervolgens de planeten, de manen en de kernen van de gasplaneten ontstaan. Maar hoe snel is dat gegaan?

Om daar antwoord op te vinden, kijken astronomen naar ijzermeteorieten, die beschouwd worden als de stuwende kracht achter kernvorming. Door te kijken naar radioactieve wolfram-isotopen, kan de leeftijd van deze meteorieten bepaald worden. Helaas worden deze metingen verstoord door het effect van kosmische straling op deze ruimterotsen.

Om dat probleem te omzeilen, heeft men in plaats daarvan gekeken naar platina-isotopen. Hieruit blijkt dat de kernvorming al 200.000 jaar na het ontstaan van het zonnestelsel op gang moet zijn gekomen. Eerdere schattingen gingen uit van veel hogere waardes, tot wel 20 miljoen jaar. Hiermee zijn niet alleen een aantal problemen in de modellen opgelost, maar zijn we ook een stap dichterbij gekomen bij het begrijpen van het proces van planeetvorming.

Het volledige artikel kan hier gelezen worden.

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*