28 maart 2024

Bevindt zich een oceaan aan water in de aardmantel?

Credit: Wikimedia/CC BY-SA 3.0.

Aan de hand van een serie experimenten zijn geologen tot een onthutsende conclusie gekomen: diep onder de grond zou zich een oceaan aan water kunnen bevinden! Nu hebben we het niet over Europa of Titan of zelfs Neptunus, maar over onze eigen aarde! Dit water is opgeslagen in de aardmantel, tussen de kern en de korst.

Geologen hebben decennia lang gespeculeerd over de herkomst van het water op aarde. Volgens een populaire theorie hebben kometen dit water op aarde gebracht, maar nu blijkt een andere theorie waarschijnlijker te zijn. Het lijkt er namelijk op dat onze aarde altijd al rijk aan water is geweest en dat onze jonge planeet dit water letterlijk heeft “uitgezweet” vanuit het inwendige. De oceanen kwamen dus niet van boven, maar van beneden!

Om dit te bevestigen, heeft men een waterrijk mineraal dat ringwoodiet wordt genoemd (een algemeen bestanddeel van de mantel) blootgesteld aan de omstandigheden op een diepte van 400 tot 600 kilometer. Wat blijkt nou? Onder deze omstandigheden raakt water gedehydrateerd! Dat betekent dat het water veranderd van H2O in OH – het verliest een waterstofatoom en wordt hydroxyl. Na verloop van tijd wordt dit hydroxyl uit de rotsen “gewrongen” en begint het richting het oppervlak te stijgen. Onderweg pikt-ie weer een waterstofatoom op en bereikt als water de aardkorst.

Maar hoe ziet deze ondergrondse oceaan eruit? Nou, ik moet je teleurstellen: het zal geen grote watermassa zijn, zoals uit Journey to the Center of the Earth of The Core. In plaats daarvan zijn het een hoop zweterige, semivloeibare rotsen waaruit hydroxyl komt sijpelen. Vermoedelijk komt ook vandaag de dag een deel van dit water nog omhoog geborreld om onze oceanen te voeden.

Bron: io9

Share

Speak Your Mind

*