29 maart 2024

Zijn ultraheldere sterrenstelsels het gevolg van botsingen?

Credit: NASA/Hubble.


Ultraheldere infraroodstelsels (ultra-luminous infrared galaxies – ULIRG’s) zijn gigantisch heldere sterrenstelsels in het verre universum. Dit soort stelsels zijn ontdekt in de jaren ’80 en kunnen een helderheid van wel een biljoen zonnen hebben – de Melkweg heeft ter vergelijking een helderheid van zo’n tien miljard zonnen. Maar waar komt deze krachtige emissie vandaan?

In het lokale universum wordt extreme infraroodactiviteit vaak gekoppeld aan galactische samensmeltingen, maar in hoeverre geldt dat ook voor ultraheldere infraroodstelsels? Er zijn immers aanwijzingen dat hun helderheid lang niet altijd het gevolg is van samensmeltingen met andere stelsels.

Astronomen Chao-Ling Hung en Howard Smith hebben nu gebruik gemaakt van de Advanced Camera for Surveys aan boord van de Hubble-ruimtetelescoop om de vorm van 2084 ULIRG’s te bepalen. Wat blijkt nou? De meeste ULIRG’s zijn duidelijk vervormd en zijn dus bezig om samen te smelten met andere stelsels. Dat betekent dat de processen van massale stervorming niet significant verschillen tussen verre ULIRG’s en nabije heldere stelsels.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Share

Speak Your Mind

*