28 maart 2024

Is donkere materie eigenlijk een kwantumvloeistof?

De verdeling van materie volgens de nieuwe theorie (links) en volgens de oude theorie (rechts). Het resultaat is bijna gelijk en dat is natuurlijk hoopvol. Credits: University of the Basque Country.

Een team van wetenschappers uit Baskenland en Taiwan (waarom ook niet 😛 ) hebben een alternatief bedacht voor koude donkere materie, de meest populaire versie van het mysterieuze goedje dat als “lijm” voor gewone materie lijkt te fungeren.

Koude donkere materie is een vorm van materie dat is opgebouwd uit langzaam bewegende deeltjes die alleen via de zwakke kernkracht en de zwaartekracht reageren op normale materie. Dat zou betekenen dat een groot deel van alle materie in het heelal niet-baryonisch van aard is, m.a.w. niet is opgebouwd uit vertrouwde deeltjes zoals protonen en neutronen.

Volgens de wetenschappers in kwestie is dat niet het hele verhaal. Volgens hen bestaat donkere materie helemaal niet uit zwak-reagerende massieve deeltjes, maar uit hele lichte deeltjes die samen een Bose-Einstein-condensaat vormen. De ultralichte bosonen die het condensaat vormen, bevinden zich allemaal in dezelfde kwantum-golffunctie. Dat betekent dat zich verstoringen vormen op astronomische schaal in de vorm van grote golven.

Volgens deze theorie zouden alle sterrenstelsels grote, stationaire golven van donkere materie moeten bevatten, die solitons genoemd worden. Dit zou een verklaring kunnen vormen voor de merkwaardige kernen van bepaalde dwergstelsels. Als dit bevestigd zou worden, dan is donkere materie schijnbaar een ijskoude kwantumvloeistof die het “hekwerk” vormt van de groteschaalstructuur van ons universum.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Mmm, ik vind het eigenlijk best aannemelijk klinken.

    Gek is dat: sommige theoriën verwerp je op de een of andere manier vrijwel meteen instinctief, terwijl anderen in goede aarde vallen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. En als donkere materie nu eens plasma is ?

    • Enceladus zegt

      Plasma bij dergelijke lage temperaturen? Kan dat?

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten zegt

      vrijwel alle materie in de intergalactische ruimte is geioniseerd en DUS een plasma. Een plasma bestaat uit atoomkernen die hun elektronen zijn kwijtgeraakt. Donkere materie kan dus niet bestaan uit het soort plasma dat wij kennen. Als het plasma is van iets dat geen licht weerkaatst, is het alsnog een nieuw deeltje, en dus donkere materie. In dat geval: als het niet bestaat uit atoomkernen en elektronen, dan kun je het ook geen plasma noemen.

      • Volgens de Amsterdamse hoogleraar natuurkunde en Spinozalaureaat Erik Verlinde bestaat donkere materie helemaal niet. Volgens Verlinde is het hoog tijd om op een heel andere manier over ruimte, tijd en het hele universum na moeten denken. Verlinde werkt aan een nieuwe, revolutionaire theorie over de zwaartekracht. Dat is geen fundamentele kracht, zoals natuurkundigen sinds Newton hebben aangenomen, maar een bijverschijnsel van iets veel diepers, meent Verlinde. Als zijn ideeën juist zijn, leidt dat tot een ongekende aardverschuiving in de natuurkunde.

  3. rudiev zegt

    Is een Bose-Einstein condensaat niet extreem gevoelig voor invloeden van buitenaf, zwaartekracht en magnetische velden. Zou de donkere materie dan niet veel meer verspreid moeten zijn dan in het web-achtige als dat het nu is?

Speak Your Mind

*